Blokktalanítás a mindennapokban

A helyes légzés

Úgy gondoltam, hogy itt lenne már az ideje egy kis rendszerességnek a blogomon a témák tekintetében. A "Blokktalanítás a mindennapokban" egy olyan bejegyzéscsokor lesz, ami olyan technikákat, személeteket, változtatási lehetőségeket kínál Nektek, amikkel :
- könnyebbé tehetitek mindennapjaitokat
- kiegyensúlyozottakká válhattok
- megerőzhetitek egészségeteket
- segíteni tudtok embertársaitokon
- oldottabbá, nyugodtabbá formálhatjátok magatokat
- fokozni tudjátok meglévő képességeiteket
- új képességekre, minőségekre tehettek szert

Amennyiben olyan témáról van szó, amiről úgy vélitek, segítene barátaitokon, ismerőseiteken, rokonotokon, ne tartsátok vissza magatokat! Osztani ér! :)

 

breath_by_horanano-d36tb6b.jpg

A légzés művészete

 

A helyes állás fejtegetését követően (http://kinesiology.blog.hu/2015/05/14/blokktalanitas_a_mindennapokban) úgy gondoltam érdemes lenne pár szót ejteni a helyes légzésről is, ugyanis a helyes állástartás mellett az egészséges légzésmód is nagyban hozzájárul testi-lelki frissességünk és egészségünk megőrzéséhez, annak elsajátításához. Annak ellenére, hogy a kiegyensúlyozott légzés "megtanulása" óriási mértékben segíti a szervezetet és energiarendszerünket a "salaktalanításban", mégsem kap kiemelt figyelmet sem az oktatásban, sem az egészségügyben. Ennek valószínűleg kulturális okai vannak, ugyanis a keleti szemléletekkel ellentétben az európai kultúrkör (pl. egészség- ,oktatáskultúra) nem fordít elegendő figyelmet a test-lélek egységének megtartására, annak kiegyensúlyozására. A légzés így számunkra nem más, mint egy orvosilag körülhatárolható szomatikus, feltétel nélküli reflex. Jön az inger, szippantás, kifújás. Ennyire egyszerű.... Ki is feltételezné, hogy ezt az általános reflexműködést is lehet "művészien" végezni? Pedig a légzés művészete megtanítja nekünk, hogy a légzés nem csak a velejárója az életnek, hanem maga az élet szeretete és tisztelete. Tudom, kicsit szokatlan a hasonlat, de jobban belegondolva a levegő beszívása egyenlő az élet ajándékának az elfogadásával.

A légzés biológiai folyamata

 

Előbb említettem, hogy a légzés egy rendkívül fontos "salaktalanító" folyamat. Inger hatására jön a csecsemőkorban megtanult légzőreflex, ami az alábbiakat eredményezi:

  •   A tüdőkben a tüdőhólyagocskák falán és az azokat behálózó hajszálerek falán keresztül diffúzió útján jön létre a vér és a tüdőhólyagocskákban lévő levegő közötti O2 és CO2 anyagtranszport.
  •  Belégzéskor a külső bordaközi izmok összehúzódnak a bordák megemelkednek.
  •  A rekeszizom összehúzódása következtében megnyílik a mellhártyaüreg ürege
  •  A rekeszcsúcsok süllyednek, a mellüreg térfogata megnő, amit passzívan követ a rugalmas tüdő, majd a külső légtérből a légutakon keresztül levegő áramlik a tüdőbe.
  •  Kilégzéskor a külső bordaközi izmok elernyednek és a belső bordaközi összehúzódnak.
  •  A bordák lesüllyednek, a rekeszizom elernyed, a rekeszcsúcsok megemelkednek
  •  A mellüreg térfogata csökken és ezzel a tüdő rugalmassága folytán összehúzódik, térfogata csökken és a levegő a légutakon keresztül kiáramlik.

hasi_legzes.jpg

A belégzéskor tüdőnk ahogy megtelik oxigénnel, tápanyaggal látja el a szervezetet a véráram segítségével. A felvett oxigén a vérbe jutva elszállítódik szerveinkhez, izmainkhoz, nagyobb szöveteinkhez, táplálva ezzel mind a sejteket ( a sejtlégzés szintjén ), mind a szervezet egységét.
A belégzést követően a felvett oxigént rövid időre "benntartjuk", hogy a frissen szerzett tápanyag teljesen betöltse tüdőnket, és a vérbe is eljusson a megfelelő mértékű oxigén, amit majd a véráram el tud szállítani.
A kilégzéskor izmaink ernyednek, tüdőnk összehúzódik és ezzel egy időben a már teljesen elhasznált levegő (teljesen elhasznált levegőről csak akkor beszélhetünk, ha a belégzett levegőt benntartottunk, azaz maximálisan felhasználtuk) távozik a tüdőből, s a kilégzett szén-dioxiddal együtt a tüdőt terhelő többi salakanyagot is kiengedjük.

Az egészséges légzés

 

Az egészséges légzés valójában egy "tudatos légzési forma", amit a légzés megfigyelésével és a légzés folyamatainak tudatos végrehajtásával valósíthatunk meg. Ahogy tartja az ősi kínai mondás:

Az, aki félig lélegzik, csak félig él.

Életünk minősége szoros összefüggésben áll légzéstechnikánkkal. Sőt, kihat életünk minden egyes momentumára. Tehát nem csak a testünk működésében segít, de kihat érzelmeinkre, azok megélésére, az élmények feldolgozására, mentális stabilitásunkra. Egyszóval a légzés valóban mindennel összefüggésben... .így (persze a rövidebb úton), de eljutunk az ősi jógik által megfogalmazott igazságig: A légzés maga az élet / prána /. S hogy ezt az információt az agyunk is be tudja fogadni, gondoljunk csak az alábbiakra:
- ha izgatott, feszültséggel teli helyzetet élünk meg, "belénk szorul a levegő"
- ha nagyon letörtek és szomorúak vagyunk, fojtó érzést érzünk
- ha egy szorult helyzetből kiássuk magunkat, szoktuk mondani: "fellélegezhetünk végre!"
- ha elfojtunk valamit magunkban, magától az élet "számunkra nem szimpatikus aspektusától" fosztjuk meg magunkat, nem szippantjuk az teljesen magunkba

meditation-breathing-cycle.jpg

A helyes légzés technikája:

1. Orrlyukak

A helyes légzés elsajátítását, már az orrlyukaink tudatos használatánál kell elkezdeni. Fontos, hogy minden esetben, ha szervezetünk állapota azt megengedi, csak orrlyukainkat használjuk a belégzéshez. Ez azért is fontos, mert biológiailag így vagyunk összerakva. Az orrban található nyálkahártya a legmegfelelőbb eszköze a szervezetnek ahhoz, hogy a levegőt teljes mértékben megszűrjük és mentesítsük a tüdőt károsító anyagoktól. Míg a szájon történő légzés esetén ez a tisztító feladat a hörgőkre hárul, amik nem tudják megfelelően ellátni ezt a feladatot. Fontos továbbá, hogy mindkét orrlyukunkat használjuk a légzéshez! Ha csak a bal orrlukat használjuk, hatására a lúgos kiválasztás erősödik szervezetünkben, azaz a paraszimpatikus idegrendszer túlműködését eredményezhetjük. Ha csak a jobb orrlukat használjuk a légzéshez, hatására nő a szervezet sav kiválasztása, és a szimpatikus idegrendszert túlterhelhetjük. Megfelelő idegi, agyi és szervi működéshez tehát a két orrlukas lélegzetvétel javallott.

2. Helyes testtartás

Erről bővebben az alábbi linken találsz bővebb információt: http://kinesiology.blog.hu/2015/05/14/blokktalanitas_a_mindennapokban

3. Izmok

A helyes testtartás izmaink lazaságát és tettrekészségét eredményezi. A légzés folyamatában részt vevő izmok tónusa és rugalmassága határozza meg, hogy tüdőnk mekkora mértékben tud tágulni, azaz, hogy mekkora mennyiségű levegőt tudunk beszívni. A helyes lélegzetvételkor a rekeszizom lefelé mozdul, megnagyobbodik a mellkasüreg. A helyes kilégzéskor ellazul a rekeszizom, visszatér nyugalmi állapotába, és a mellkas térfogata csökken. A tüdő mozgását és tágulását tehát nagy mértékben segíti a bordaközi és a hasizom is a rekeszizom mellett. Ha ez az "izom-hármas" megfelelően működik és segítik egymást munkáját, képesek lehetünk elsajátítani a helyes légzést.

4. Tüdő

Ha izmainkat és orrlukainkat megfelelően használjuk és még testtartásunk is egészséges, tüdőnk képes lesz a számunkra megfelelő mennyiségű levegő beszívására. Légzésünk mélysége és ritmusa határozza meg életünk és élményeink minőségét, ezért törekedjünk az alábbiakra:

  • - Tüdőnket ne erőltessük erőteljes belégzéssel, és/vagy kilégzéssel!
  • - Be és kilégzéskor használjuk has, rekesz és bordaközi izmainkat, hogy a tüdő megfelelően ki tudjon tágulni!
  • - Törekedjünk a belégzés és kilégzés idejének egyezésére. Lélegezz be annyi levegőt, amennyit kifújsz!
  • - A belégzés követően tartsunk egy kis szünetet, hogy a felvett levegőt teljesen tudja a szerveztünk hasznosítani!
  • - Feszült helyzetekben ügyelj a helyes légzésre, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk saját feszültségünk szintjét növelni a nem kielégítő, vagy erőltetett, helytelen légzéssel!
  • - Mozogj, és/vagy meditálj minden nap, ami segíti a helyes légzésed fenntartását, és tökéletesen átszűri a tüdődet!
  • - Végezetül figyelj légzésedre és törekedj mindig ezek betartására!

Mit érhetünk el a helyes légzéssel?

 

  • élettani funkcióink kiegyensúlyozódnak
  • hormonháztartásunk megfelelően működik
  • keringési rendszerünk ritmusa egészséges lesz
  • belső feszültség csökken
  • frissebbek, fittebbek és energiával feltöltöttnek érezzük magunkat
  • mentális és idegi feszültségeink csökkennek, zavaros érzelmi világunk harmonizálódik
  • erősebb lesz koncentrációs és problémamegoldó képességünk
  • vérünk szerkezete tisztul
  • az eldugult orrjáratot egy kis légzőgyakorlat elvégzésével kitisztítja

pnuema-breath-of-god-prophetic-art-painting.jpg

 Légzőgyakorlatok

 

Váltott orrlyukas légzés
Jobb kéz hüvelykujjával fogd be a jobb orrlyukat, miközben lélegezz be a balon, majd gyűrűsujjal fogd
be a bal orrlyukat, lélegezz ki a jobbon, (mindig belégzés után cserélj orrlyukat), majd folytasd, amíg
jólesik – lassan, egyenletesen áramoljon a levegő, a gerinc maradjon egyenes!

Kilégzés megnyújtása
Belégzés 4-re, kilégzés 6-ra. Ha ez már kényelmes, növeld a számolást, ameddig jólesik (4-8, 6-9, 6-12, stb.).

Légzésszámolás
Számoljuk be-, és kilégzésünket! (1 (belégzés) ; 1 (kilégzés) ; 2 (belégzés) ; 2 (kilégzés) és így tovább)

Légzéskövetés
Kövessük a belélegzett levegőt egészen orrlukunktól a tüdőig! Benntartáskor figyeljünk befelé, ahogy szétárad tüdőnkből a szervezetünkbe a légzés által szerzett életenergia! Kilégzéskor figyeljük meg, hogyan préseljük ki a levegőt tüdőnkből orrlukainkon keresztül! Kicsit várjunk, és ismételjük elölről a gyakorlatot!

 

Hogy életünk és közérzetünk stresszmentesebb és kiegyensúlyozottabb legyen, feltétlen sajátítsuk el a helyes légzést!
Kellemes levegővételt és szép napot kívánok Nektek!

Kovács Márton
2015.06.05.