Ami kint, az van bent - felelősséggel tartozunk tetteinkért

Ami kinn, az van benn
Ami fenn, az van lenn
Ahogy élsz, annyit érsz
Ott van a válasz a szemedben
/Tankcsapda: Ez az a ház (itt élek) /

images_3.jpg

Az egy, ami mindent magába foglal

Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon milyen idézettel indíthatnám el mai blogbejegyzésemet. Morfondírozásom közben hirtelen a Tankcsapda, Ez az a ház című slágere ugrott be, pontosabban a refrénje. "Ami kinn, az van benn, ami fenn, az van lenn" - szól az idézet. Ez a gondolat egyáltalán nem új keletű, már az ókorban is foglalkoztak az Egység, és a "minden-mindennel összefüggésben van"- elméletével.
Az Egység elméletének okfejtéseit az úgynevezett "Smaragdtábla" tartalmazza, ami egy ókori ezoterikus irat, körülbelül a Kr. e. VI. századból.
A tábla az alábbi megfogalmazásokat tartalmazza:

  1. Való, hazugság nélkül, biztos és igaz.
  2. Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van, hogy az egyetlen varázslatának műveletét végrehajtsd.
  3. Ahogy minden dolog az egyből származik, az egyetlen gondolatból, a természetben minden dolog átvitellel az egyből keletkezett.
  4. Atyja a Nap, anyja a Hold, a Szél hordozta méhében, a Föld táplálta.
  5. Ő a théleszma, az egész világ nemzője.
  6. Ereje tökéletes, ha a földbe visszafordul.
  7. Válaszd el a Tüzet a Földtől, a könnyűt a nehéztől, tudással, szenvedéllyel. Válaszd el a Fényt a Sötéttől, az Éterit az Anyagtól, tudással, elkötelezettséggel.
  8. A földről az égbe emelkedik, aztán ismét a földre leszáll, a felső és az alsó erőket magába szívja. Az uralmat önmagad és az egész világod fölött így nyered el. E perctől fogva előled minden sötétség kitér.
  9. Minden erőben ez az erő ereje, mert a finomat és a nehezet áthatja.
  10. A világot így teremtették.
  11. Ez az átvitel varázslata, és ennek ez a módja.
  12. Ezért hívnak Hermész Triszmegisztosznak, mert a világegyetem tudásának mindhárom része az enyém.
  13. Amit a Nap műveletéről mondtam, befejeztem.

smaragdtabla_1552829_8841.jpg
/Hermész Triszmegisztosz smaragdtáblája/

A tábla központi gondolata, hogy minden mindennel azonos, minden mindennel szoros és elválaszthatatlan kapcsolatban van, így tehát minden egy forrásból, az Egyből keletkezett és oda tér vissza ( ha valamilyen átvitellel, átalakulással is). A Smaragdtábla kimondja, hogy a világ keletkezése és működése, az ember születése és életútja párhuzamos szálon halad, köztük elválaszthatatlan kapcsolat áll, amit a nagy Természeti Törvények szabályoznak.
Vegyük ide például az univerzum és az emberi elme "tágulásának" összefüggését: miután megszülettünk, minden energiánkat annak a tudásnak az elsajátításáért áldozzuk, ami:

  • segít a túlélésben
  • egy jobb életet biztosít számunkra
  • segít bennünket eligazodni a valóságban
  • által kibontakozhatunk a világban, hogy teljesebb emberré váljunk
  • közelebb visz az egység megéléséhez

Ahogy tudásbázisunk az életünk előrehaladtával folyamatosan új ismeretekkel bővül, ugyanúgy az univerzum is folyamatosan tágul, új elemek, és ismeretlen dolgok születnek meg.

Összefüggések a "szürke hétköznapokban"


De nem kell nekünk ilyen univerzális nagyságokig elmenni! Gondolkodjunk kicsiben, "saját hétköznapjaink szintjén": észrevetted, hogy ha feszült vagy, környezeted reagál rá? Hogyan reagálnak az akár kimondatlan feszültségre? Bizony, feszültséggel. Persze vannak jó szándékú emberek, akik nem újabb balhézással reagálnak erre, hanem inkább megpróbálnak megnyugtatni, de ennek ellenére feszültséged a környezetedben is feszültséget generált. Ahogy belső haragod fortyog belül, úgy fog kívül is fortyogni. Olyan emberekkel, eseményekkel, történetekkel, szimbolikus képekkel szembesülsz, akik/amik között mindig van legalább egy közös elem.
Vagy vegyünk egy másik példát, a felelősségtől való menekülést. Biztosan ismerős, mindenki volt már ilyen helyzetben. Próbáld meg felidézni magadban, hogy mikor kerülted profi szinten legutoljára a felelősséget!
Ha megvan a szituáció, kérlek, ismerd fel, hogy milyen gondolatok, érzések merülnek fel a szituációval kapcsolatban! A világ mintha kicsit zártnak, túl merevnek tűnne. Nehéznek és egyoldalúnak mutatkozik ilyenkor az élet. Mintha egy legyőzhetetlen akadály állna előtted. Minden olyan kellemetlenül merevnek, megváltozhatatlannak tűnhet. Nem csoda, hiszen a felelősség kerülésével a külső valóságodban is megteremted a visszahúzódást, így az élet is kevesebb lehetőséget fog eléd tárni.
Ez a belső érzés - külső valóság összefüggés örök és elválasztatlan, így mindenre mindenkor és mindenhol érvényes. Lásd a szenvedélybetegeket, a mániákusokat, a csüggedőket, vagy bármilyen más - egy érzés, vagy gondolat mellett-  elhatárolódott embercsoportot. Mind-mind saját maguknak teremtjük meg saját valóságunkat.
"Ami kinn, az van benn" - ugye?

sheep.jpg

A bejegyzésem gondolatmenetének gyakorlati haszna, hogy felismerjük az önismeret elmélyítésének fontosságát, és elismerjük azt a néha szomorú tényt, hogy tetteinkért, gondolatainkért, viselkedésünkért felelősséget kell vállalnunk, hiszen azok nem csak bennünket határoznak meg és alakítanak, de a külső világunkat is!

Önismereti teszt- A belső és a külső világ kapcsolata

Annak érdekében, hogy elmélyüljön bennünk az "egység-összekötettés" gondolata, álljon itt egy kérdőíves önismereti teszt:

Kérlek, a kérdések felett ne időzz sokat, az első felmerülő gondolat fogja mutatni a legpontosabb választ. A kérdések felolvasása után mélyítsd el magadban annak tartalmát, éld át az első felmerülő gondolatot, hogy minél részletesebben tudd megközelíteni azt! Mindezt nyugodt körülmények közt tedd, hiszen ha elméd feszültségével közelíted meg a kérdéseket, csak felületes, érzelemmentes válaszokat fogsz kapni. A részletesebb kép részletgazdagabb válaszokat fog mutatni, ami az esetleges problémák megoldásában nyújt(hat) segítséget. A kérdésekre felsejlő érzések segítenek az önmagadra való rátalálásban. Érezd és lásd, hogy érzelemvilágod hol sebezhető és hogy te hol okozol sebeket!

  1. Felelősséget vállalok-e tetteimért?
  2. Képes vagyok elfogadni sorsomat?
  3. Elég szeretetet sugárzok környezetemre, vagy mások komornak és zárkózottnak látnak?
  4. Sikeresnek érzem magamat, vagy túlságosan lekötnek kudarcaim?
  5. Másoknak, vagy magamnak akarok megfelelni?
  6. Meghallgatom türelemmel mások véleményét, vagy csak a saját gondolataimra hallgatok?
  7. Szeretek teremteni, létrehozni dolgokat?
  8. Mi tud lekötni teljes mértékben?
  9. Felismerem hiányosságaimat, vagy tökéletesnek tartom magamat?
  10. Kimondom azt, ami bánt, vagy fájdalmaimat magamban tartom?
  11. Szeretem környezetemet, családomat, barátaimat?
  12. Szeretek barátkozni, új helyeket megismerni, vagy inkább szűk környezetem magányának biztonsága jobban vonz?
  13. Az esetleges nehézségeket holisztikusan közelítem meg, vagy sokszor elveszem a részletekben?
  14. Milyen kölcsönhatás van a természet és énközöttem?
  15. Kinek/minek adsz alázatot és tiszteletet?
  16. Széles, vagy inkább szűk látókörű vagyok?
  17. Milyen érzés merül fel benned, ha valami/valaki megszakítja napi rutinjaidat?
  18. Szereted a fákat, bokrokat, a természet gyönyöreit?
  19. Törődsz eleget magaddal, testeddel, érzéseiddel és a környezetedben élőkkel?
  20. Elismered hibáidat, vagy inkább másra hárítod a felelősséget?
  21. Ha feszültté válsz, hogyan viselkedsz, hogyan oldod azt fel?
  22. Megbízol barátaidban, rokonaidban, szeretteidben?

secret-9-728.jpg

/részlet: A titok című könyvből/

Megismerés és felelősségvállalás

Bejegyzésem végén kiemelném mindazokat az elemeket, amikben változást indukál(hat) az összekötöttség, és egység gondolatmenete:

  • felismered tetteid, gondolataid mintázatát a környezetedben
  • segít az alkalmazkodásban, akár a legnehezebb helyzetben is
  • elmélyíti felelősségtudatodat
  • idővel felismered saját elhárító mechanizmusaidat
  • érzékenyebbé válsz környezeted érzéseire, visszacsatolásaira
  • növeli önismeretedet, hiszen felismered tetteidben, életeseményeidben saját magadat, lényegedet

Bízom abban, hogy bejegyzésem segítségével ismét egy lépéssel közelebb kerültél a világ és önmagad megismeréséhez! Ha úgy érzed, kiegészítenéd a fent olvasottakat, ne tartsd magadban, írd le kommentben!


Szép hetet kívánok Kedved Olvasóimnak!
Kovács Márton
2016.05.30.