VII. Pár szó az EGO-ról

A Lét „pozitív” megélésének módszere egyszerűnek tűnhet: a probléma az egyénben megfogalmazódik, annak negatív érzelmi blokkjait és a megoldást akadályozó tényezőket feloldjuk, majd a megfelelő önismereti gyakorlatokat elvégezve eljutunk egy egyensúlyi állapotba.

Azonban a leírtnál sokkal több munkát igényel a folyamat. A lét teljességének tudatosításának legnagyobb problémája, hogy az érzékekből és érzékeléseinkből működő elme saját természetét nem képes megélni. A szem nem látja saját magát.” A megismeréshez az elmefolyamatokat uraló EGOt kell elvezetni és annak előítéleteit és hitrendszerünkben rögzült mátrixait feloldani.

 dont-feed-the-ego.gif

Az EGO és az Egy-Én

         Spirituális megközelítésben az EGO azt jelenti, hogy az egyén a teremtés rétegeitől elkülönülve önmagát különálló lényként éli meg.

Kialakulásának hátterében a fizikai testtel való azonosulás és a külső tényezők érzékelése áll. Az élettapasztalataink igazolják egyéniségünket és különállóságunkat, hiszen ránk egyéni érzések hatnak és egyéni problémákkal rendelkezünk. Az EGO tehát olyan gondolatokban, érzésekben testesül meg, mint azÉn testem, Én feladatom, Én intellektusom, Én gondolataim”.
Az EGOnk önérvényesítő volta cselekvéseinkben, viselkedésünkben, beszédünkben nyilvánulhat meg, a hitrendszerünkön keresztül. Ha az EGO vágya nem teljesül és stresszt élünk meg, akkor Tudatos szinten harag , szembenállás és sértődöttség, Tudatalatti szinten ellenségeskedés, veszteségtől való félelem, bűntudat és bánat, Lényegi szinten közömbösség és elkülönülés érzés keletkezik bennünk.
Az EGOból cselekvő ember főbb jellemvonásai:

  • pesszimista, gyanakvó, negatív, nincs esztétikai érzése, negatív léttudatú
  • ingerlékeny, differenciált elhárító mechanizmus-rendszerrel működő, felelőtlen, menekülő , konfliktusait rosszul kezeli
  • magányos, kishitű, rossz énképű, narcisztikus, előítéletes, bátortalan, alul motivált
  • ítélkező, hirtelen, meggondolatlan, durva, együttérzésre képtelen

ego.jpg

Az EGO visszahúzódását az alábbi technikákkal tudjuk elérni:

- meditáció
- sport
- művészet
- önismereti tréningek
- kineziológia
- családállítás
- agyi tevékenységet csitító hobbik, stb..