XII. "Miért is jöttem a fürdőbe???"

Emlékszel még mit ettél tegnap reggelire? Esetleg arra, hogy milyen zoknit húztál reggel? Sütött tegnap a nap? A hónapban eleget mozogtál? Megtetted azt a nagy lépést, amit már 2 hónapja elterveztél?
Persze, a szinte azonos mindennapjainak minden mozzanatára nem emlékszik az ember....nincs is rá szükség. Hiszen napjaink szinte azonosak, így csak a lényegi információk ragadnak meg agyunk fiókjaiban. Ami haszontalan információ, azt az agy ugyanúgy elraktározza, csak az infó a "nem lényeges" mappa helyére kerül, ahonnan már jóval nehezebb az információt előhalászni. Agyunk "memória-szelektáló" képessége segít abban, hogy a túlélésünket, boldogulásunkat szolgáló információk mindig rendelkezésünkre álljanak, ellentétben a számunkra felesleges információkkal.

memory.jpg

De mi van akkor, ha a számunkra elsődleges információt "nem találjuk"? Vért izzadva, elvörösödött fejjel próbáljuk kiszedni emlékképeinkből, hogy vajon miért is indultunk el a konyhába? Kellemetlen csendben várjuk a helyes megoldás felszínre bukkanását a szóbeli vizsgán. Ismerős érzés, ismerős történetek?
Sajnos sem személyiségünk, sem agyunk nem tökéletes, így hibázhat, neki is vannak rossz napjai. Ha az általunk használt információt nem tudjuk előhívni, az nem más hibája, csakis agyunké. Ugyanis habár az információ, amire szükségünk van, rendelkezésünkre áll, azonban az azt előhívó agyi csatorna blokkolt, a csatorna nem működik megfelelően. Oka, hogy a két agyféltekénk, azok agyi területei közt nincs megfelelő információáramlás

A memória kiesését még jobban megnehezíti a tény, hogy ilyenkor előbukkannak lealacsonyító, vagy felszínes érzelmi minták. Ha ez a jelenség naponta többször jelentkezik, az alábbi kísérőjelenségekre lehetünk figyelmesek:
- hirtelen harag
- jelen történések elutasítása
- hiszti
- akadozó beszéd
- elharapott mondatok
- gyenge agyi teljesítmény
- koncentrációzavar

brain_universe513.jpg


Pl.: Nagymamák, akik a demencia következményeként már nem tudnak tisztán emlékezni egy finom receptre. Gondolkodik, de nem jutnak eszébe az összetevők. Majd erőlteti a gondolkodást, ami feszültséget eredményez, gátolva a más információk áramlását is. Végeredmény: nagyi dühös lesz, feszült, és szembefordul saját magával, képességeivel.

Ezt a problémát az alábbi feladatsor kiválóan tudja enyhíteni, ugyanis az agyféltekék kommunikációját harmonizálja, feloldja az információ áramlását okozó blokkokat:

  1. Ellentétes kéz és térd lendítése egymáshoz tizenkétszer (hat pár).
  2. Azonos kezet és lábat lendítjük tizenkétszer.
  3. Ismételjük az egyes pontot, ellentétes kéz és térd egymáshoz lendítése tizenkétszer.

Ha akár ellentétes oldali lábainkat/karunkat lendítve sétálunk fel-alá, és közben koncentrálunk az előhívandó információra, már az is segít agyunknak az információ előhívásában.

keresztbelenites.jpg

Használjátok egészséggel ezt a módszert, tegyetek testetek, lelketek, szellemetek egészségéért.
Ha úgy érzed, ez kevés, nem segít, lépj kapcsolatba egy kineziológussal további tanácsokért! Például velem! :D

Kovács Márton
2015.03.06.