XIII. Fejfájás - a mi feszültségünk agyunk feszültsége

Minden mindennel összefüggésben van. Aki spiritualitással, orvoslással, vagy bármilyen emberi tevékenységgel foglalkozik, észrevehetett már összefüggéseket szakmájában. Hiszen minden tevékenységünk kihatással van ...mindenre, így szervezetünkre, pszichénkre, környezetünkre, annak rezgésére, és még sorolhatnám....Nem különb a helyzet a szervezetünk - megélt érzéseink, emlékeink viszonylatában. Most a fejfájás és annak lelki háttere között szeretném a párhuzamot bemutatni.

homeostasis_2.gif

Stresszes időszakban, feszült helyzetekben már tudjuk, hogy a test természetes homeosztázisa felborul.
- Szerveztünk vér és tápanyagellátása megváltozik, mozgatószerveink kapnak több energiát az "üss vagy fuss" reakcióhoz.
- Oxigén igény megnő, természetes légzésütemünk változik, szaporább, mélyebb lesz
- Kiválasztási és emésztési folyamatokban változás tapasztalható, felületesebb, de gyorsabb lesz az emésztés
- Idegrendszerünk érzékenyebbé válik, így az érzékelés is kiélesedik- Szívverés felgyorsul
- "Védekező" hormonok termelése megnő

Ez a folyamat megy végbe minden egyes stresszesemény során szervezetünkben, ami hosszas igénybevétel után gyorsan elfárad, kimerül. Ez a kimerültség előidézhet később szervi fájdalmakat, idegi kimerültséget, eredményezhet boldogtalanságot. A kimerültségi szakaszban figyelmünk, tudatosságunk gyakran elkalandozik a múltban, a jövő latolgatásában, igazunk keresésében. Mindezek mellett sajnos úgy érezhetjük, elrohan felettünk az idő, nem tudunk jelen lenni, a jelent 100%-osan megélni. Az érzés mellé testi szinten a felületes légzés társul, hiszen ha elkalandozunk, figyelmünk a kiegyensúlyozott légzésünkről elkalandozik. A felületes légzés előjele annak, hogy nem éljük a MOSTot.

A hosszan tartó stressz hatására a légzés idővel felületessé válik, kicsi tüdőkapacitást vesz igénybe. Ilyenkor csak az egyik orrlyukunkon - általában a domináns féltekéhez tartozó jobb orrlyukunkon - vesszük a levegőt, aminek hatására vérünk pH értéke savasabb lesz. Vérünk emellett oxigénhiányban szenved. A légzés hiányának következtében testünk és vérünk pulzálása gyengébb, ritkább lesz, ami az agy természetes lüktetésének változására is kihat. A koponya kis lüktetése miatt a koponyavarratok leragadnak, ami túlnyomást eredményez az agyban. A túlnyomás eredményezhet:
    - migrént
    - erős fejfájást
    - hisztirohamokat
    - idegeskedés, feszültséget
    - elkülönültség érzését
    - búskomor érzéstelephant-balance-chiropractic.jpg

A kineziológia azonban lehetőséget biztosít arra, hogy ezt a letapadást könnyen és egyszerűen megszüntessük! A letapadás feloldásával agyunk és szerveztünk homeosztázisa helyreáll, ami lehetőséget biztosít arra, hogy görcsök nélkül képesek legyünk a MOSTban maradni.

Módszere:
1. Tartsd a 2 a) jelzésű pontokat, miközben társad a GV20 jelű ponton tartja mutató és középső ujjait! Amíg nem éreztek mindketten lüktetést a tartott pontokon, tartsátok ott ujjaitokat! Vegyetek közben mély, kielégítő lélegzetet és lazuljatok el!
2. Masszírozd meg a 2 b) jelzésű pontokon a kulcscsont alatti mellizmot, miközben társad a GV20 jelű ponton tartja mutató és középső ujjait! Amíg nem éreztek mindketten lüktetést a tartott pontokon, tartsátok ott ujjaitokat! Vegyetek közben mély, kielégítő lélegzetet és lazuljatok el!

20150117_211721.jpg

                              /Kép forrása: Advanced One Brain® Procedural Handbook - 25.o./

Ha a fejfájás, feszültség nem szűnne meg, fordulj hozzám bizalommal! Fejfájás nélküli kellemes hétvégét kívánok!

Kovács Márton
2015.03.07.