XVI. Nem vagyunk függetlenek szüleinktől

Elnézéseteket kérem, hogy ilyen keményen kezdem a mai témát, de úgy gondoltam, ez az állítás tükrözi legjobban a bejegyzésem magját. Finoman fogalmazva: nem vagyunk függetlenek származási családunktól, ahol-amibe születtünk. Akármilyen viszonyban is legyünk szüleinkkel, viselkedésük, tanításaik közvetlen ráhatással alakítják, alakították személyiségünket. Ez a hatás legerősebben a csecsemő és kisgyermek korban érezhető.

familyhandinhand-640x250.jpg
Tőlük származik / ők alakították:
- hitrendszerünk alapját ők fektetik le
- világképünket megalapozták
- kapcsolatainkra jellemző szeretet mértékét tőlük láttuk először
- társas viszonyainkra jellemző szeretet egyenesen azonos a szűk családban lévő szeretet mértékével
- adás-kapás törvényszerűségét általuk ismerjük meg
- a valakihez tartozás elementáris szeretet élményét rajtuk keresztül ismerjük meg
- előítéletek
- szokásrendszereink magját ők befolyásolják
- társadalmi és identitás tudatunkat ők alakítják
- előítéleteket, normákat, alap erkölcsi értékeket ők ültetik belénk
- ....

A lista szinte végtelen,egy családterapeuta valószínűleg még több oldalon keresztül tudná folytatni a felsorolást. Az alább felsorolt értékek javát kb. 7 éves korig  kapjuk családunktól. A kapott értékek mélyen rögzülnek a személyiségünkben, formálják motivációinkat, viselkedésünket.

A jó önismeret segít abban, hogy ezeket az értékeket felismerjük magunkban. A felismerés által egyrészt közelebb kerülünk a valós önmagunkhoz, másrészt felismerjük magunkban azokat az elemeket, amelyekre már nincsen szükségünk. Ilyenek lehetnek az önsorsromboló szokások, negatív hozzáállásminták, súlyos előítéletek. Habár ezzel a felismeréssel, feladással lelkiismeretünk terhelődik, mégis megszabadulhatunk rengeteg olyan tényezőtől, ami gátol bennünket a harmónia és az egység megismerésében. Ne feledd, hogy a felismerés jelenti a legerősebb feloldozást a terhek alól! Ne ítélkezz, ne ellenkezz! Fogadd el önmagad, és éld meg a változást!

csaladallitas-carla-galli-kozremukodesevel.jpg
Ha úgy érzed, a családod által valamiféle terhet cipelsz a válladon, vagy rossz lenne a kapcsolatod családoddal, keress fel egy családterapeutát, akik segít a negatív minták feloldásában!
Személyes ajánlatom, akikhez forduljatok bátran:
https://www.facebook.com/groups/1491165461143028/?fref=ts
https://www.facebook.com/groups/393920990770901/?fref=ts