XVIII. Tavaszköszöntő gondolatok

Nagyon bízom benne, és remélem, hogy van időtök MAGATOKRA, úgy nagyjából 15 perc erejéig naponta. Amikor kikapcsolhatjátok elmétek nyüzsgő motorját , és egy kicsit befelé fordulhattok. Amennyiben nem szoktatok magatokra áldozni időt ilyen tekintetben, feltétlenül, minél előbb kezdjétek el! Ez a csendes, nyugodt, békés 15 perc szóljon arról, hogy befelé tekintetek. Nem kell ide meditáció, elég, ha leülsz egy csendes, nyugodt helyre a szobában, és csak figyeltek. Gondolatok, ítéletek, értékelés, tervezés, számonkérés, számvetés nélkül. Hogy miért szorgalmazlak erre?

5-wood_0.png
Mert itt a tavasz! Azaz, a kinyílás, megújulás, megismerés évszaka. A folyamatban a tél a mag(atok)ba süllyedés évszaka, míg a tavasz - folytatva a fejlődés végtelen spirálját - a kinyílás, sarjadás, gyökérvetés ideje. Ne feledjük, hogy egyek vagyunk környezetünkkel, a természettel, így ha igazodunk a fejlődés Természeti Törvényéhez, követjük azt, könnyebb dolgunk lesz az életben, a lelki és szellemi fejlődés rögös útján. Ne feledjük azt sem, hogy egészséges mag nélkül nincs életképes gyökér, így életképes fejlődés sem. Kövesd a természet fejlődését és ráébredsz, Te vagy a Természet, Te vagy a Tavasz... Légy tehát Te magad a nagybetűs Fejlődés, a Sarjadás! 

Nézzük meg, milyen hatást gyakorol az emberre, mint spirituális lényre a tavasz évszaka!
A tavasz a kínai Öt Elem Tanban a Fa szimbólumhoz tartozik. A Fa szimbolizálja a fejlődést, a test-lélek-szellem reneszánszát, az újrakezdést, a gyökérvetést. A Fa elemhez "tartozó" szerveink a máj és az epehólyag, ezeket Fa minőségű energia működteti. Mint tudjuk, legfontosabb méregtelenítő szerveink a máj, illetve az epe, amit a máj termel. Ugye már milyen sok hasonlóságra bukkanunk? Észrevehetjük, hogy az évnek valóban ebben a szakaszában kezdjük meg sokan a méregtelenítő kúrákat, életmódváltásokat, rossz szokásaink letevését. Ez nem véletlen, ugyanis a Fa energiája az, ami a személyiséget tudatalatti szinten készteti arra, hogy a mérgektől kíméljük magunkat, azoktól megszabaduljunk. Ezért is fontos az, hogy az évnek e korai pontján vessünk számot saját mérgeinkről, ugyanis a Fa elem "negatív érzése" a harag, düh, méreg.  Ha ezt nem tesszük meg, az eddig felgyülemlett méreg bennünk marad, sőt, ha elég haragot termelünk, súlyos lelki és testi szintű következményekkel kell számolnunk.
3000989_a92d2f53.jpg

Az egyensúlyhiányra utaló jelek, amikre tavasszal érdemes odafigyelnünk:
- gyakori izomgörcsök, ínfájdalmak, ízületi fájdalmak
- rosszabbodó látás, és hallás képesség, szem, és - fül fájdalmak
- gyakori fejfájás, erős migrén, nyaki panaszok
- hirtelen fellépő testi - lelki panaszok (hirtelen harag, hisztiroham, dühkitörés...)
- máj és epeproblémák jelentkezése, erősödése
- szeles idő által okozott megbetegedések ( megfázás, nátha, allergia, szeles idő miatti belső feszültség)

Ha a fentebb felsoroltak közül több tünet is passzol jelenlegi helyzeteddel, a Fa minőségű energia blokkolt energiarendszeredben, ami akadályozza a szervek funkcionális működését, egyben akadályozza a fejlődésedet is. Lelki szinten haragot, dühöt, szembenállást, sértődöttséget, indulatosságot eredményez ez a felborult egyensúly. Testi szinten gyakoriak lehetnek a fejfájások, migrének, izomfájdalmak. Ebben az időszakban a blokkolt szervezet hajlamosabb a megfázásra, hőemelkedésre, náthára. Nem is csoda, ha a blokkolt állapotban nem tudsz figyelni munkádra, a magánéleted "zajos-zavaros", és gyakran füstölögsz.

Ne feledd, hogy ez az egyensúlyhiány ebben az időszakban helyrehozható! Vedd kezedbe az irányítást és légy tudatos, odafigyelő! Ha ebben az időszakban úgy érzed, rád férne egy méregtelenítő kúra, azt most kezdd el, hiszen a szervezeted ebben az időszakban van a méregtelenítő- képessége csúcsán! Ha lelki szinten érzel magadban haragot, szembesülj dühöddel és keress a helyzetre megoldást! Ha úgy érzed, a stresszelő helyzet természetes, fogadd el! Ha tudsz a helyzet ellen tenni, érezd magadban a tettrekészséget és a hajlandóság lendületét! LÉGY TE A MEGÚJULÁS, A TAVASZ!

tumblr_mrypy6iuoz1sunpkyo1_500.jpg
Tavaszébresztő kérdések, amelyeket a csendes 15 perces elmélyülésre ajánlok Nektek:
- Hogyan érzem magam tavasszal?
- Hogyan érzem magam szeles időben!
- Hogyan érzem magam, mikor rám süt a nap?
- Hogyan viselkedem szokatlan, újszerű helyzetekben?
- Hogyan kezelem az engem terhelő nehézségeket?
- Hogyan viszonyulok a savanyú ízekhez?
- Szembe merek nézni saját haragommal?
- Hogyan nyugtatom magam? Az hatásos?
- Gyakran vannak izomfájdalmaim? Azok miből erednek?
- Gyötör fejfájás? Az miből ered?
- Meg tudok bocsátani magamnak, környezetemnek?
- El tudom fogadni jelenlegi helyzetemet?
- Hogyan viselkedem, ha elönt a méreg?
- Rendben van a kapcsolatom szüleimmel?

Bimbózzatok, viruljatok! Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj hozzám bizalommal! :)

Kovács Márton
2015.03.24.