XXI. Hol kezdődik a béke?

Mindannyian keresőként, spirituális megismerés céljából /is/ születtünk le ebbe a csodálatos, és sokszínű anyagi világba. Aki nem is rendelkezik "spirituális önismerettel", az is tudatlanul, de a békét keresi. /Természetesen itt elsősorban az emberi természet békéjéről van szó, nem társadalmi értelemben. A kérdés sokunkban fel is vetődik:
- Mi a béke? Mi jellemzi ezt az állapotot?
- Hogyan érhetjük el a békét?
- Milyen lehetőségeket kínál számunkra ez a nyugodt állapot?

A béke fogalma egy nyugalmi, harmonikus állapotot jelöl. Összességében az ember békéje egyszerre feltételezi testi szinten a szervezet egészséges, fejlődésképes állapotát, szellemi szinten kiegyensúlyozottságot, tettrekészséget, tudatos cselekvést, lelki szinten pedig nyugalmat és harmóniát. Nem is csoda ezek után, hogy a békét kereső feladata nem egy gyors lefolyású folyamat, hiszen az emberi élet minden aspektusában a harmónia elérése a cél. Ha ez egyik szinten, mondjuk szellemi szinten valaki harmóniában /jelen esetben:/ "látja" magát, nem eredményezi, hogy az egyén elérte a béke állapotát. Hiszen testi szinten gyötörheti gyakori migrén a sok agyalás és gondolateregetés következtében. A béke tehát szorosan összefonódik a testi-szellemi-lelki egészséggel és harmóniával. Ha bármelyik szinten nem tudjuk megélni a harmóniát, csak a béke látszatát keltjük, megvezetve ezzel magunkat, akadályoztatva a természetes fejlődésünket. A béke útja tehát az élet minden aspektusán keresztülvezeti a keresőt, és minden szinten harmóniát követel.

cosmic-peace-peace-and-love-revolution-club-25787326-300-300.jpg

A béke megtalálásával egy olyan állapotot érünk el, ami a lélek csendes, nyugalmi állapotát tükrözi. Ebben az állapotban a különböző szintekhez az alábbi minőségek társulnak:
- Testi szint: egészséges szervműködés, rendületlenül működő kiválasztás, vérünk tápanyagminősége kiegyensúlyozott, érzékszerveink a környezethez alkalmazkodva működik, izmok fejlettek, egyenes testtartás, kiegyensúlyozott járás

- Szellemi szint: kiegyensúlyozott és pozitív gondolatok, egészséges légzés, tiszta beszéd, könnyű és hatékony cselekvés, cselekvőképesség, a környezeti impulzusokhoz igazodó, harmonikus viselkedés, elfogadás, érdeklődés, kreativitás, egészséges táplálkozás, kiegyensúlyozott folyadékbevitel, rendszeres testmozgás

-Lelki szint: boldogság, önbizalom teli életmód, lelkesedés, egyenrangúság érzése, ráhangoltság Önmagunkra és a Világra, tapintatosság, figyelmesség, harmónia, önmegvalósítás képessége, béke

Ne feledjük, hogy ennek az állapotnak az elképzelése, a magja bennünk van, tudatalattink ismeri ezt azt állapotot. Az akadályozó tényezők az EGO és az egyéb, tudatunkban - tudatalattinkban rögzült mintáink. Ezek az erős "hártyák" tartják össze személyiségünkben azokat az elemeket, amik a világban segítik túlélésünket, alkalmazkodásunkat és határozzák meg elképzelésünket a világról és a jövőbeni cselekvéseinkről. Röviden ezt akár hitrendszereknek is mondhatjuk.
Ehhez a "hártyához" tartoznak:
- megtagadásaink
- önismeretünk "sebei"
- múltban megélt traumák, amik a jelenbeli alkalmazkodás mértékét befolyásolják
- előítéletek
- szokások
- függőségek
- gyakori betegségeink, allergiáink
- világnézetünk

inner_peace.jpg

Ami egységes az összes békét kereső útban: az az EGO hártyájának felszámolása. Minden egyes békét kínáló módszernek ez a magja: az EGO "legyőzése" az önismeret módszerével, amely egyenesen a béke felé vezeti a keresőt. Ilyen módszerek: pszichológia, kineziológia, családterápiák, jóga, chikung, meditáció, és még sorolhatnánk. Ahogy az EGO szerepe háttérbe szorul, új utak nyílnak meg előttünk: lépj is arra az útra!
A mai világban az út keresőinek dolga kicsit könnyebb, hiszen rengeteg módszert ismerhet meg, rendkívül rövid időn belül. Az út ettől függetlenül ugyanolyan hosszú, de az út elejének megragadása már nem követel annyi időt és energiát.

Sok sikert és kitartás kívánok a béke keresőinek! Akik úgy gondolják / érzik, segítségükre lehetnék, írjatok bátran a blogon keresztül, vagy keressetek meg Facebookon: https://www.facebook.com/kineziol/

Kovács Márton
2015.04.05.