XXV. A nyugalmi állapot ébersége

Az ember nyugalmi állapota nehezen kézzelfogható, még nehezebben megfogalmazható állapotot jelent. Mivel szervezetünk felépítése és működése rendkívül összetett, ezért "kifejezetten egységes" nyugalmi állapotról sosem beszélhetünk. Hiszen szívünk a nap 24 órájában keringeti a vért szervezetünkben, tüdőnk minduntalan a levegővételen dolgozik, és agyunk tevékenysége is állandó.
A nyugalmi állapot így ez esetben egy olyan "belső érzést" mutat:
- amiben az emberi szervezet, mint egység homeosztázisban (belső egyensúlyban) van
- amikor nem terheli az egyént egyszerre több stresszor
- amikor elméje csendes, gondolatai nem zsibognak
- amiben a testi-lelki-szellemi síkok egyaránt kiegyensúlyozott állapotban vannak

A nyugalmi állapotot tehát csak megközelítőleg lehet körülírni, pontosan meghatározni azt nem lehet. Mint ahogy a felkapottság érzése máshogy nyilvánul meg a különböző emberekben, úgy a nyugalom állapotának tudatosulása is eltér egyénenként.
Az egységes tényező a nyugalmi állapotban a nyitottság és az éberség érzése. Természetesen itt nem a teljesen tágra nyílt szemekre gondolok éberség alatt, hanem a szellemünk, tudatunk "extraérzékeny" ébrenlétére. Ebben az állapotban az ember olyan készségekre, képességekre, valamint tudásra tehet szert, amivel eddig úgy vélte, nem rendelkezhet....habár ezek már születése óta kibontakozatlanul benne szunnyadtak. A tudat éberségének határtalansága lehetőséget ad a kezünkbe, hogy megvalósítsuk magunkat egy magasabb szinten. Már ha megteremtjük magunkban a nyugalmi állapotot.

emailstresscanmakeyourheadexplode.jpg


Hogyan érvényesül ez a gyakorlatban?
Nem is kell idegenekkel példálózni, induljunk ki magunkból. Kicsit töprengjünk el azon, hogy mik azok, amik érdeklődésünk magját alkotják. Azok milyen minőségeket tartalmaznak? Milyen archetípusok jellemzők ezekre a dolgokra? Ha őszinték vagyunk, láthatjuk, hogy a hétköznapi életben csupa olyan jelenséggel, emberrel, életeseménnyel találkozunk, amik érdeklődésünk magját alkotják.... pőrén megfogalmazva: magunk teremtjük saját valóságunkat. Így ha az elmúlt időszakban sokszor álmodozunk, figyelmünk lankad, fáradékonyak vagyunk (és ezzel azonosulunk), azt vesszük észre, hogy fárasztó, unott, álmodozó, révedő emberek vesznek körül minket...mert a tudat erre az álmodozásra van kihegyezve. Ezt az álmodozást veszi észre legelőször és legkönnyebben. Azonban abban az esetben, ha relaxálunk, meditálunk, mantrázunk tudatunk előtt a tér több dimenziója nyílik meg. Lehetőségek, formák, minták, képességek tárháza nyílik meg előttünk. Nem is csoda, hogy mostanság oly sokan istenítik a meditációt. Mert ők ráébredtek arra, hogy a relaxált nyugalmi állapot hétköznapi életünkbe való beépítésével sokkal több dolgot vesznek észre, változatosabb lett életük. Azaz már nem csak a jól ismert formákon akad meg szemük, hanem intuitívan a fejlődésük számára legmegfelelőbb dolgokra figyelnek fel.

Az elménk nyüzsgésének kikapcsolásával, szerveink zakatolásának mérséklésével mintha egy új világ tárulna elénk. Ez az állapot nem csak új utakat és lehetőségeket mutat, hanem rávilágít esetleges hibáinkra és hiányosságainkra is.
Azaz nyugalmi állapotunk "gyakorlása" által fejlődik:
- adaptációs képességünk
- tartásunk
- légzésünk mértéke és minősége
- problémamegoldó készségünk
- motiváltságunk minősége és mértéke
- kommunikációs készségünk
- empatikus oldalunk
- érzékszerveink érzékenysége
- ítélőképességünk
- tanulásunk minősége
- érzelmi és szellemi világunk
- új készségeink

2.jpgA lista ez esetben sem végleges, saját tapasztalás útján bárki hozzáfűzhet még előnyöket az itt felsoroltakhoz. Hogy minél kiegyensúlyozottabb, sikeresebb és harmonikusabb életet élhessünk, minél előbb el kell sajátítani a nyugalmi állapot gyakorlásának képességét. Merd kikapcsolni agyad és adj időt magadnak ahhoz, a következő lépést tiszta fejjel tudd megtenni!

Jó pihenést Nektek!
Kovács Márton
2015.05.04.