Blokktalanítás a mindennapokban

1. Helyes állás

Úgy gondoltam, hogy itt lenne már az ideje egy kis rendszerességnek a blogomon a témák tekintetében. A "Blokktalanítás a mindennapokban" egy olyan bejegyzéscsokor lesz, ami olyan technikákat, személeteket, változtatási lehetőségeket kínál Nektek, amikkel :
- könnyebbé tehetitek mindennapjaitokat
- kiegyensúlyozottakká válhattok
- megerőzhetitek egészségeteket
- segíteni tudtok embertársaitokon
- oldottabbá, nyugodtabbá formálhatjátok magatokat
- fokozni tudjátok meglévő képességeiteket
- új képességekre, minőségekre tehettek szert

Amennyiben olyan témáról van szó, amiről úgy vélitek, segítene barátaitokon, ismerőseiteken, rokonotokon, ne tartsátok vissza magatokat! Osztani ér! :)

 

A helyes állástartás "kutatása", keresése, annak rögzítése és elsajátítása nem a modern századhoz kötődik. A régmúlt korokban ugyanígy foglalkoztatta az akkori bölcseket, orvosokat, pedagógusokat, harcosokat a helyes tartás. Az akkori időkben létfontosságú volt ennek a testi kiegyensúlyozottságnak kérdése, mivel idővel ráébredtek, a helyes testtartás "lehet" a kulcsa a testi-lelki harmóniának, az egészségnek és a kiváló állóképességnek. És ugye több ezer évvel ezelőtt egy család nem kívánhatott nagyobb gazdagságot annál magának, mint boldognak, erősnek és egészségesnek lenni. Nem is oly nagy csoda, hogy több kultúrában megjelenik a helyes álló testtartás anatómiája különböző orvosi feljegyzések formájában.

hires.jpg

Valahogy ez a tudás azonban kezd elveszni az ember - hatalmas és állandóan növekvő - információraktárából. "Nem fontos, különben is nehéz egyenesen ülni... Ez olyan, mintha karót nyeltem volna!" Aztán szépen lassan, mint egy fonnyadó falevél, összegörnyedünk, és hazaevickélünk. Fáradtnak...mit fáradtnak?! Egyenesen erőtlennek érzed magad. Semmi épkézláb gondolat nem fordul meg fejedben. "Ez így reménytelen helyzet!", kezdesz kicsit feszült is lenni tehetetlenséged szégyenében. Mit csinálok rosszul?" - mondhatnánk 9 óra éttermi felszolgálással töltött idő után.
A válasz meg a maga egyszerűségével ennyi: Nem álltál egyenesen!
Egységesen elmondható szerintem minden emberről, hogy figyelmeztette már magát élete során a görnyedt állása miatt. Lett belőle valami? Talán pár perc-óra-nap erejéig kihúztad magad. De aztán jelentkezett a hátizmok fájdalma. Egy kicsit lazítottál, lement a fájdalom a derekad területére. Aztán újra kilyukadtunk ott, ahol kezdtük az utat: a görnyedt falevél póznál.

Gyakorlat:
Figyeld meg testedet, amikor állsz! Ne minősítsd azt, csupán figyelj rá, ha időd engedi. Életviteled minősége, a bevitt táplálék mennyisége és minősége, a testmozgás mértéke, EGÉSZSÉGED MINŐSÉGE tükröződik vissza testtartásodban. Ne ítélj! Csak fogadd el azt, amit látsz! A változtatás úgyis ez után következik. /Ha szükséges/

2228_small.jpg

Mint ahogy a régen, úgy most is emberi létünk teljes spektrumának egészségét képesek vagyunk a helyes testtartás elsajátításával megvalósítani. Nézzük, mit tartozik ide, és miket nyerhetünk vele:

- Fejtetőnk, mintha a tetőről lennék fellógatva, úgy álljon. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy szemünk, tekintetünk előre figyelő legyen, középen, fent és lent között.
- Állunk, állkapcsaink, torkunk, nyelvünk, rágó- és arcizmaink lazák.
- Nyakunkat kissé egyenesítsük ki, nyújtsuk meg azt.
- Vállaink rugalmasan lazák, a fülek alatt helyezkednek el.
- Légzésünk nyugodt, feszültségmentes, természetes.
- Medencénket kissé húzzuk magunk alá, hogy a már egyenes felsőtestünket megfelelően tudja tartani. A test minden egyes pontja kapcsolatban áll a medencével, közvetlenül, vagy közvetve ezért is fontos a helyes tartás tárgyalása. A medence felsőtestünket tartja, illetve alsó végtagjainkat tartja. Akkor beszélhetünk tehát helyes állásról, ha medencénk helyzete a test középpontjánál van. Így ha egy erővonalat húzunk a fejtetőnktől a sarkunkig, egy függőleges egyeneset kapunk, ami a test erővonalát követi. Azaz, teljes testsúlyunk ezen a vonalon keresztül nyomja a földet. Így már látható, hogyha ez felborul, károsítjuk háti izmainkat és alsó végtagjainkat gyengítjük. 
- Talpaink teljes terjedelmükkel a talajon nyugszanak, a talpat terhelő súly egyenletesen nyomja a talpunkat.
- Lábfejeink párhuzamosak egymással, és előre néznek.

Mit nyerhetünk a helyes állástartással?
- Figyelmünk fókuszáltabbá válik.
- Az agyunkat terhelő gondolatok mennyiség nagyban mérséklődik, gondolkodásunk így tisztábbá és összeszedettebbé válik.
- A nyak és a fejizmok rugalmasabbá válnak.
- Légzésünk egyensúlyozottabbá válik. Tüdőnk kapacitása megnő, mert az előre/hátragörnyedő felsőtest felszabadítja számára a teljesebb mozgást. Rekeszizmunk rugalmasabbá, erősebbé válik.- Az emésztőszervek összepréseltsége feloldódik, ami által emésztésünk is kiegyensúlyozódik.
- A szabadabb energiaáramlás old szexuális problémáinkon.
- Térdcsigolyák kopását visszafoghatjuk.
- Fittebbnek, tettre késznek érezzük magunkat.

derekfajas-okai-06.jpg

Összességében megállapíthatjuk tehát, hogy izmaink lazulását segíthetjük a helyes állással. Ahogy az állásunk és járásunk tartása pozitív irányba kezd változni, mi magunk is megváltozunk. A kiegyensúlyozott testtartás feloldja testi feszültségeinket, így mi magunk is, közérzetünk is sokkal nyugodtabbá, figyelmesebbé válik. Személyiségünk nagymértékben függ testünk tartásától és az abból eredő mentális feszültségektől, így ezek nagymértékben határozzák meg létünk minőségét. Azzal, hogy elsajátítjuk a helyes állást, létünk minőségében is hatalmas pozitív változást veszünk majd észre.
Nincs más hátra, mint elsajátítani a módszert, és élvezni a kiteljesedettebb élet ragyogását! :)

Szép hetet kívánok Nektek!
Kovács Márton
2015.05.13.