Blokktalanítás a mindennapokban

2. Kreatív problémamegoldás

Úgy gondoltam, hogy itt lenne már az ideje egy kis rendszerességnek a blogomon a témák tekintetében. A "Blokktalanítás a mindennapokban" egy olyan bejegyzéscsokor lesz, ami olyan technikákat, személeteket, változtatási lehetőségeket kínál Nektek, amikkel :
- könnyebbé tehetitek mindennapjaitokat
- kiegyensúlyozottakká válhattok
- megerőzhetitek egészségeteket
- segíteni tudtok embertársaitokon
- oldottabbá, nyugodtabbá formálhatjátok magatokat
- fokozni tudjátok meglévő képességeiteket
- új képességekre, minőségekre tehettek szert

Amennyiben olyan témáról van szó, amiről úgy vélitek, segítene barátaitokon, ismerőseiteken, rokonotokon, ne tartsátok vissza magatokat! Osztani ér! :)

A problémákkal való szembesülés minden emberi élet létfontosságú eleme, hiszen maga a stressz a mozgatórugója fejlődésünknek, alkalmazkodásunknak. Minden esetben, amikor valamilyen új helyzetbe kerülünk /legyen az hőmérséklet-; hangulat-; légnyomás-; szituáció-; helyváltozás/ tudtunkon kívül változások következnek be szervezetünkben. Ezt a változást Selye János szavaival élve általános adaptációs szindrómának nevezzük, ami alatt a stresszhatást értjük. Elsősorban testi változásokat indít be a stressz, ami később tudatunkban is változást eredményez. Abban az esetben, ha valamilyen változás tartós feszültséget eredményez a szervezetben és szervezetünk energiarendszerében, a stressz rossz hatást fog egy idő után gyakorolni elsősorban hangulatunkra, közérzetünkre /negatív érzésekben nyilvánul ez meg: kishitűség, rosszindulat, félelem a veszteségtől, egyensúlyvesztettség, harag, düh, búskomorság/, majd testünk, szerveink működésére / gyomor-bél panaszok, vérnyomásváltozás, fejfájás, rák/. Célunk tehát először is tehát a stressz kezelésével az, hogy a minket érő stressz szintjét csökkentsük, és a stresszt -amennyiben lehetséges- elkerüljük. Itt nem a konfliktustól való menekvést értem, hanem egy olyan stresszkezelő technika elsajátítását, ami segít hétköznapi életünkben a feszültségeink gyors feldolgozásában, azaz az alkalmazkodásban.

square-1_half-turn.jpg

Stresszkutatók idővel ráébredtek, hogy a stressz folytonos elkerülése szintén feszültséget eredményez a szervezetben, minimum testi szinten. Az, aki menekül a külvilág stresszeitől, nem lesz nyugodt ember. Hiszen megfosztja magát a felismerésektől, a tapasztalatszerzés örömétől és fájdalmától, magyarán saját fejlődésétől. Ez a feszültség szintén lényegesen megnöveli a szervezetben eluralkodó stressz szintjét. és bumm....ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk. 

Az alábbiakból kiindulva tehát fejlesztenünk kell alkalmazkodó képességeinket, hogy a stessz szintjét csökkentsük, illetve a múltból származó "stresszlerakódásokat" fel tudjuk oldani. Ilyen kreatívabb technikák:
- mandalák rajzolása /segítségével agyi működésünket megnyugtatjuk, az elme befejezi csapongását/
- éneklés, mantrázás /segítségével agyi működésünk lenyugszik, a működés egyetlen célja az éneklés, ismételgetés lesz/
- meditatív kérdezz-felelek / Nyugodt körülmények közt elménk lecsendesedik, gondolataink hullámai alábbhagynak. Ebben az állapotban egy füstülőt gyújthatunk, és annak kellemes illatfelhőjében tegyük fel magunknak az aktuális helyzetünkkel, problémánkkal kapcsolatos kérdéseket, majd válaszoljuk meg azokat előítélet és komolyabb átgondolás nélkül. Később átolvasva válaszainkat új perspektívák nyílnak meg előttünk./
- ÉSÓ , vagy KSO, azaz érzelmi stresszoldás, vagy kreatív stresszoldás /bővebben: http://kinesiology.blog.hu/2015/03/11/xiv_stresszoldas_kepzeletunkkel /

selye-university.JPG

Ezeket és más stresszmentesítő gyakorlatokat elvégezve ráébredünk stresszhelyzeteink által nyújtott lehetőségekre.
Gratulálunk! A distresszt sikerült eustresszé átalakítanod! Így a későbbi feszült helyzeteket már lehetőségként éled meg, nem fognak vészreakciót eredményezni életedben. A hirtelen rád háruló feladatot kihívásként éled meg. A gyors hangulatváltozásaidat érzékelni fogod, és higgadt fejjel tudod azt kezelni. És még sorolhatnám.... Szebb így az élet, nem? :)

Neked mi a legjobban bevált módszered? :)

Szép hetet Nektek!
Kovács Márton
2015.05.21.