Tűz, a nagy teremtő és átalakító - 1. rész

305413_140171179414311_100002642902304_184314_1875128291_a.jpg

A Természeti Törvények töretlen, folytonos változásának egy újabb állomására érkeztünk, a nyár évszakába léptünk. Ahogy változik a természet, úgy más és más jellegű és minőségű tapasztalatokkal gazdagodunk. Amit a tél összehúzott, sűrített, azt a tavaszt kibontja. Amit a tavasz kibontakoztatott, azt a nyár felemeli egy új testi- lelki- szellemi és energetikai szintre. A nyár nemcsak a virágzásnak, a már kibontakozott minőségek megerősítésének az évszaka, de egyben fel is fedi életünk azon megnyilvánulásait, amikkel még dolgunk van. Tekinthetünk úgy a nyárra, és egyben a tűz elemre, mint egy ösztönző, bölcs tanító, aki kiemeli erényeinket és megmutatja hiányosságainkat.
Ha követjük az Univerzum és a Természeti Törvények útmutatásait, leckéit, lehetőséget kapunk arra, hogy egységben és harmóniában éljünk magával az élettel, ami által életünk kiegyensúlyozottabb, tartalmasabb, pozitívabb lesz. Ez a harmónia egyben a testi-lelki-szellemi és energetikai összhangot is elhozza életünkbe. Hasonlattal élve az évszakok tekinthetők színpadoknak, amiket a hozzájuk tartozó elem díszít ki és rendez be, amin a természet és mi magunk járjuk az adott színpadhoz legjobban passzoló táncot. Az elemek és az egyén közti harmóniának bölcsességét már az ókori görög és kínai filozófia is kutatta, tehát az cikkben olvasható információk nem új keletű dolgok, több ezer éves tanításokon alapulnak.
Ha sikerül ezt a mély és alázatos kapcsolatot megteremteni az Univerzummal, ( és a minket alkotó energiákkal ) a nyár remek lehetőséget fog biztosítani arra, hogy
- a meglévő tudásunk kibontakozzon
- megnöveljük akaraterőnket
- fejlesszük intuitív képességeinket
- szembesüljünk hiányosságainkkal
- megoldjuk a még feloldatlan testi-lelki-szellemi problémáinkat
- megerősítsük kifejezőképességünket
- új szintre emeljük a már bennünk lévő tudást
- intenzívebben megéljük érzelmeinket
- feladjuk és átalakítsuk azt, amire már nincs szükségünk

Az 1. részben bemutatom a tűz elemét, annak jellemzőit, valamint a tűz elemhez tartozó érzésekről és Jin szervekről ejtek szót.

A tűz elem

element_fire.jpg

 

A tűz elem magába foglalja a bennünk lévő tudás, képességeink, erőnk kiteljesedését, a kiterjedést, a felemelkedést, átalakulást, átformálást, a fel-, és megemésztést, energiáink felszabadítását, a bőségtermést.
Amennyiben harmóniában élünk a természet változásaival, azaz az Univerzummal, ezek a minőségek támogatják céljaink elérését, fejlődésünket, és életünk minőségét új szintre emeli. Azonban ha a tűz elem gyengélkedik, vagy túlműködik bennünk, diszharmóniát teremtünk, és ez ki fog hatni életünk testi-lelki-szellemi vonatkozásaira. Az ősi keleti bölcsek különböző útmutatásokat és gyakorlatokat alkottak a tűz elemhez köthető diszharmónia oldására, így azokat is ismertetni fogom.
Nyáron a Nap uralja fejünk felett az égboltot, ilyenkor van a legtöbb ideig és a legmagasabban az égen, ugyanígy a tetőfokán van belső erőnk és testi-lelki-mentális gyarapodásunk is. Ez az időszak remek lehetőséget biztosít arra, hogy akaraterőnket kibontakoztassuk, és megérzéseinkre hallgatva valóra váltsuk álmainkat egy új, kedvezőbb szinten. Így jóval közelebb kerülhetünk célunkhoz, legvégső valóságunkhoz. Ha a tervezés, előkészítés és energiagyűjtés feladatainak nem teszünk eleget, nem követjük az évszak által diktált ritmust, diszharmóniát teremtünk, ami az év további időszakaiban nehézségek sorát állítja majd elénk. (Pl.: önbizalomhiány, céltalanság érzése, ellustulás, elhízás, immungyengeség, alvászavar, stb...)


A tűz jelképes színe a piros, ami önmagában szenvedélyt, erőt, kitörést, erős taszítást/vonzást, gyors megújulást, változást jelképez. A piros szín hétköznapi alkalmazása ruhán, szobában, vagy egy bútoron felpezsdíti, erőssé, vonzóvá, és szenvedélyessé teszi környezetét / viselőjét. A piros szín információja tehát megegyezik a tűz elemhez tartozó minőségekkel, archetípusokkal.


A tűz a fentebb felsoroltak mellett az értelmet és a mentalitást szimbolizálja. Megértjük ezt a szimbólumot, ha a tűz lobogását figyeljük. A tüzet a fa élteti (test), azaz fizikai tápanyag kell ahhoz, hogy a tűz szépen lobogjon. A tűz a talajtól az ég felé lobog (szellem), azaz egy hídként működik, ami összeköttetést biztosít a fent és a lent, avagy a testi és a szellemi világ közt. Emberi vonatkozásban tehát a tűz az értelemmel egyenlő, hiszen értelmünkön keresztül érzékeljük, minősítjük a valóságot , és általa vagyunk képesek alkalmazkodni a világhoz mind fizikai, mind lelki értelemben. A tűz minősége továbbá alakítja érzelmeinket, meghatározza a bennünk lezajló érzelmi folyamatokat.
Összegzésként tehát a tűz elemről az alábbiak mondhatók el:

  • meghatározza az érzelmeinket
  • érzelmeink megtapasztalását irányítja
  • felügyeli a mentális tevékenységet
  • szeretet készségünket befolyásolja
  • emésztés folyamatait felügyeli
  • alvásunk minőségét határozza meg
  • testi szinten befolyással van szexualitásunkra, kiválasztási folyamatainkra, vérnyomásunkra, szívműködésünkre, az emésztésre, agyi működésünkre

Szerveztünk tüze

 

Szerveink közül a tűz irányítása alá a szív, a szívburok, a vékonybél és a hármasmelegítő tartozik. Testünk vérhálózata szintén a tűz elemhez tartozik, hiszen a vér szolgáltatja a feldolgozott, átalakított energiát szerveink felé. Ha a bennünk lobogó belső tűz hiányban, vagy túltengésben szenved, szerveink nem lesznek képesek a megfelelő működésre, és ez lázban, gyulladásban, elgyengülésben, pangásban fog megnyilvánulni. A továbbiakban táblázatokba foglalva összegzem az egyes "Jin tűz-szervekhez" tartozó információkat:

 

név Általános jellemzők Túlműködés / alulműködés Akupresszúrás pontjai
(JIN) Szív  a vezeték működési maximuma: 11-13 óra  túlzott fecsegés, feszült beszéd HT 5: Tisztítja gondolatainkat, beszéd / nyelvi készségeinket
szabályozza a szív és a pajzsmirigy működését izzadékonyság Szív és húgyhólyag működését segíti
a tudat, az érzések, a gondolkodás centruma feszült magatartás HT 7: Kezelése ajánlott mentális problémákra, és erős szívdobogásra. Ezt a pontot másik kezünk hüvelykujjával masszírozzuk 1 percig
a mentálist hozza felszínre nem tudnak felelősségteljes feladatot másra bízni HT 9: Tonizáló pont. Mérsékli a hőt, mentális nyugtalanságot, szív túlhevülését.
befolyással van gondolkodásunkra, beszédünkre, önkifejezésünkre, érzelmeinkre mindent a saját kezükben akarnak tartani Mérsékli a teltség érzését, segíti az emésztést, jó az álmatlanságra
uralom és hatalomvágy
a beszéd / gondolat nem tiszta
szív- és vérkeringési zavarok
szívtáji fájdalmak
szomjúságérzet
gyakori vizelési inger
mentális zavarok

 

sziv_meridian_2.gif

Név                             Általános jellemzők           Túlműködés / alulműködés       Akupressz. pont

(JIN) Szívburok

a vezeték működési maximuma: 19-21 óra  nem talál örömet a szexualitásban PC 1: Máj működését segíti
szabályozza a perifériás vérkeringést, a vér összetételét és a Jin szervek vérellását fösvénység, zárkózottság, felelősség kerülése, lelkesedés és öröm hiánya PC 3: Víz pont. Kezelése nyugtatja a gyomrot, hűti a vért, megszünteti a görcsöket, megnyitja az orrjáratot.
empatikus képességünket határozza meg felsőlégúti, gyulladásos betegségek PC 5: Fém pont. Helyrehozza a szív energiáját, eloszlatja a belső hőt.
hozzá tartozik a nagyvonalúság, együttérzés, melegszívűség, adás-kapás minősége magas vérnyomás, szívproblémák Jó szívizom-, szívritmus-, menstruációs -, szorongásos progblémákra.
szexuális zavarok PC 8: Nyugtatja, ellazítja az elmét. Mérsékli a szív hőjét.
gyomorproblémák Javasolt hányingerre, magas vérnyomásra, szívproblémákra, szájüregi orr-nyálkahártya gyulladásra.
álmatlanság
hideg kéz és lábfejek

 

szivburok_meridian.gif

A bejegyzés 2. része a hét első felében lesz elérhető, amelyben kitérek a Jang tűz elemű szerveink bemutatására, ugyanígy táblázatszerűen, valamint a bennünk lobogó tűz erősítésére szolgáló gyakorlatokat, oldási lehetőségeket is ismertetem. Addig is kellemes pihenést és jó napozást kívánok!

Kovács Márton
2015.06.14.