Téli önismereti kérdőív

Lelki fejlődésünk beindítására

Ismét elérkeztünk egy nagy fordulóponthoz mind az idei évben, mind életfolyamatainkban. A bőséghozó, búcsúzással és elmúlással teli őszt lezártnak tekinthetjük a téli napfordulóval ( Dec. 21). Az ősz fiatal yin energiája a téli erőszakban "erősödik", a yin minőség ebben a téli időszakban fogja igazán kifejteni hatását életünkre és a természetre egyaránt. Természetesen ez az energiaminőség-változás változásokat fog eredményezni mind viselkedésünkben, mind gondolatainkban és érzéseinkben, formálva személyiségünket. A tél évszaka egy fontos fordulópont eljövetelét jelzi elő, az újjászületés / megszületés / az "új fény" születését. Ez a "születés-folyamat" a természetben is megfigyelhető: a nappalok hosszabbodnak; a természet magba süllyed; a növények és állatok megkezdik az energiatartalékok felhasználását a tavasz, a virulás megkezdéséig. 

A téli időszak lehetőséget ad nekünk a legnagyobb belső változások meglépésére, lelki világunk alakítására, ami megalapozza a jövő év kezdését. Belső világunk átalakítása a tavasz beköszöntével kihat a külső világunk változására. Fontos időszak előtt állunk, engedelmeskedjünk alázattal és szeretetteljes elfogadással a természet energiájának süllyedésének, és ébresszük fel, leljük meg belső világunkban a fényt!

image.jpg


Téli önismereti kérdések

Ezt az önismereti kérdéssort azért alkottam meg, hogy a téli időszakban a belső világunkat érintő folyamatokkal, érzésekkel, gondolatokkal kicsit részletesebben foglalkozzunk. A kérdések megválaszolása felfedi a belső világunk fejlődését akadályozó tényezőket, illetve előrevetíti az esetleges változtatások lehetőségét is.

Kitöltési útmutató:

 • Kérlek, a kérdéseknek ne ess neki! A kérdések megválaszolása előtt adj magadnak egy 15-20 perces ráhangolódási időt! Ezalatt az idő alatt kelj fel a székből, mozgasd át magad! Táncolj! Ha van kedved, dúdolgass, énekelj! Kérlek a ráhangolódási időben csendesítsd le elmédet! Ha finoman, nyugodtan végzed a mozdulatokat, kb. 10 perc után változást érzékelhetsz mozgásodban. Elméd kontrollja alább hagy, és tiszta szíved, lelked, érzéseid fogják mozgatni tagjaid! Ha úgy érzed, elméd teljesen elcsendesült, nekikezdhetsz a kérdések megválaszolásának.
 • A kinyomtatott kérdéseket először írd le kézzel egy papírra! A leírásuk után mindennemű értékelés és ítélkezés nélkül olvasd el azokat! Amelyikről úgy érzed, hogy számodra fontos - mintha felhívná magára a figyelmed - azzal foglalkozz először, nem muszáj sorrendben haladnod! Nem kell a kérdéseket egyszerre, azonnal megválaszolnod, végezd a kérdések megválaszolását annyi ideig, ameddig kellemesnek tartod! 
 • Miután sikerült az összes kérdést megválaszolnod, ismét csendesítsd el elméd, és olvasd el figyelmesen válaszaidat! Ha úgy érzed, valamelyik válaszod érzelmeket, gondolatok hullámzását indítja el benned, feltétlen foglalkozz többet azzal a témával!

Kérdések:

 

 1. Szeretsz élni?
 2. Foglalkoztat a halál gondolata?
 3. Mi a véleményed a halálról?
 4. Szereted a téli táj látványát, és a téli hideg levegőt?
 5. Szereted a sós ételeket?
 6. Szoktál-e álmodni? Ha igen, azok milyenek? (Színesek? Milyen üzenetet hordoznak? ... )
 7. Előfordul-e veled, hogy álomszerűnek érzed a valóságot?
 8. Az elmúlt időszakban ért-e Téged váratlan meglepetés?
 9. Fogyasztasz megfelelő mennyiségű folyadékot? (Általában 2 liter / nap )
 10. Szoktál álmodozni, képzelegni?
 11. Kreativitásodat, ötleteidet kiéled? (Rajz, kézműves foglalkozás, ének, stb...)
 12. Szexuális életeddel meg vagy elégedve?
 13. Veséid egészségesek?
 14. Jellemző-e rád a gyakori deréktáji fájdalom?
 15. Hólyagjaid jó állapotban vannak?
 16. Foglalkoztat-e valamilyen felsőbbrendű titok, és/vagy mítosz gondolata?
 17. Megtartod-e magadnak a személyes titkaid?
 18. Megnyílsz-e másoknak, vagy titkolózó típus vagy?
 19. Sodródsz az élet hullámával, kitéve magadat az esetleges csapásoknak?
 20. Hogyan tartod kézben az életedet?
 21. A nálad felsőbbrendűekkel szemben hogyan érzel, viselkedsz?
 22. Van-e valamilyen félelmed, rettegsz-e valamitől?
 23. Hogyan érzed magad a mély sötétségben?
 24. Hogyan érzel a nem látható világ iránt?
 25. Hallásod megfelelően működik?
 26. Fogaid egészségesek?
 27. Látásoddal, szaglásoddal meg vagy elégedve?
 28. Hétköznapi dolgaidat mennyire tudod egyszerűséggel, odafigyeléssel, könnyedén végezni?

 

albert_chevallier_tayler_the_christmas_tree_1911.jpg

Békés és szeretetben gazdag, áldott ünnepeket kívánok minden kedves Olvasómnak!

Kovács Márton
2015.12.23.