Fülünk egészsége - kineziológus szemmel

A hallószervet érő stresszek, és a fül "stresszoldása"

Fülzúgás, félreértések, hallóképesség gyengélkedése, füldugulás, vagy bármilyen más-egyéb halláspanasz esetén az információ szabad áramlása gátba ütközik. Vajon ezek a problémák "csupán" azt tükrözik, hogy itt lenne az ideje meglátogatni egy fül-orr-gégészt, vagy van valamilyen mögöttes háttere is a bajok kialakulásának?
A mai bejegyzésem a fülünk egészségével és halláskészségünk károsodásának vizsgálatával fog foglalkozni, kineziológus szemlélettel.

audism.jpg


Hogy a posztom olvasása némiképp ellazulást is nyújtson, hegyezd ki füled és hallgasd közben a link alatt található kellemes zenét.

Vese, fül, folyadék

Mivel már az első bekezdésemben leszögeztem, hogy szigorúan kineziológus szemmel szeretném vizsgálni a problémát, ezért a téma kibontását a kínai öt-elem tan fejtegetésével kezdeném. Az öt-elem tan szemlélete az emberi szervezetet és az azt körülölelő világot elem-princípiumok szerint rendszerezte. Az öt elem közül a víz eleméről feltételezték, hogy a füllel, mint a vese külső szimbólumával áll kapcsolatban. Ennek leegyszerűsített magyarázata, hogy az emberi szervezetet alkotó folyadékok (vér, nyál, nyálka, folyadékok) aránya, egyensúlya összefüggésben áll a szervezet egészségügyi állapotával.
Például a túlsúlyt a víz elem energia-egyensúlyvesztésének tulajdonították, hiszen a szervezetben megnőtt a kocsonyás állagú, "vizes" testháj mennyisége. 

Ugyanígy megállapították, hogy a fül egészsége hűen tükrözi a szervezet víz-elem egyensúlyának állapotát, hiszen a fül a vese külső megtestesítője. (Már a formája is egyezik a vese formájával, érdekes, nem?) Úgy tartották, hogy a víz elemhez köthető negatív tartalmú érzelmek / érzelmi feszültség, félelem, szorongás / összefüggésben állnak a hallással, illetve a hallókészségünk fejlődésével. Hogy érthetőbb legyen a feltételezésük, vizsgáljuk meg közelebbről ezt az összefüggést!

Mi ellensúlyozza legjobban az érzelmi feszültséget, a szorongást és a félelmet? Egy stabil, megingathatatlan biztonságtudat, magabiztosság, és önbizalom. Gyakorlatilag egész életünket - kezdve a beágyazódás nehéz szakaszaitól - arra áldozzuk, hogy biztonságot és túlélést biztosítsunk magunk és szeretteink számára. Dolgozunk és tanulunk, hogy anyagi biztonságban tudjuk magunkat. Figyelünk magunkra és környezetünkre, fejlesztjük alkalmazkodó képességünket, azzal a céllal, hogy egy alkotó és tevékeny tagja legyünk a társadalomnak. Küzdünk és fejlesztjük magunkat egy magasztos cél eléréséért , amiben egy teljesebb, egészségesebb ember lehetünk. Ahhoz, hogy ezeket a célirányos tevékenységeket űzni tudjunk, szükségünk van érzékelésünkre, mely segítségével el tudunk igazodni a való világában. Sőt, képesek vagyunk a kívülről jövő információ megszűrésére, szelektálására, ami segít figyelmünk fejlesztésében, illetve az elénk háruló akadályok gyors leküzdésében. Befogjuk az orrunkat, ha valamilyen kellemetlen szagot érzünk. Behunyjuk a szemünket, ha valamit inkább szeretnénk nem észrevenni. Nem így a füllel.

A hallás folyamata

hallas_es_gyulladas_1_552800_76119.jpg

A hallás (más szóval auditív vagy akusztikus érzékelés) az élőlények hangérzékelésének neve. Erre olyan érzékszervek teszik őket képessé, amelyeket környezetük rezgései stimulálnak. A hallószervben található folyadékok rezonálása teszi lehetővé a hallás képességét. (Ha tehát a bennünk lévő víz elem túlsúlyba / hiányba kerül, hallásproblémák mellett a félelemérzet is jelentkezhet. Figyeld meg, hogy erős fülzúgással "tarkított" napokon milyen érzelmi állapotokat érzékelsz! )

Az ember hallása a következő folyamatokra bontható:

  • a külső- és a középfül veszi fel és vezeti a hangokat, a belső fül a hangokat neurális (idegi) jelekké kódolja át, amit a hallóideg vezet tovább.
  • előfeldolgozás és szűrés
  • észlelés, a beérkezett információ kiértékelése a tudat számára
  • beszédészlelés

 

A születés előtti utolsó hetekben a baba egyre nagyobb figyelmet fordít a külvilágból érkező hangokra, különösen a magas tónusúakra. Megfigyelhető, hogy gyakran reagál az ismerős hangokra, például ha a szülei beszélgetnek. Ugyanakkor a váratlan, erős és kellemetlen zajok megijesztik,- ilyenkor összerezzen.
A születés utáni harmadik hónap táján az agy azon része, amely a hallásért, a beszédért és a szaglásért felelős, egyre aktívabb és befogadóbb lesz. Amikor beszélünk a babához már odafordul, sőt a maga módján igyekszik válaszolni. 
Öt hónapos korára a baba már képes felismerni a hangok forrását és mindig nagy érdeklődéssel fordul a hangok irányába. Felfigyel arra is, ha a nevét hallja. 
A fejlődés későbbi szakaszaiban (2 éves korára) már képes lesz felismerni és megnevezni a hangok forrását és képes hiba nélkül érzékelő szerveit a hangforrás felé irányítani, fejének, vagy teljes testének elforgatásával. Látható a fejlődés ezen korai szakaszaiból az összefüggés a hallás és a mozgás között. Ne feledjük, hogy mozgással ugyanúgy hatunk valamilyen mértékben hallásunkra. /Ha egy ismerős megsért minket, sértődötten elfordulunk tőle./ 

A fülbe érkező információk az agy jobb és bal féltekéjéhez is eljutnak, noha elsősorban a bal agyfélteke foglalkozik a hallott infó feldolgozásával. Ennek legalapvetőbb magyarázata, hogy a bal, domináns agyféltekén található a beszédközpontunk, ami közvetlen kapcsolatban áll a hallásközponttal, így az érzékelés-észlelés-felismerés-reakció folyamata sokkal gördülékenyebb, gyorsabb és reaktívabb lesz. A jobb agyfélteke inkább a zenével, ritmussal, finom hangokkal köthető le. 

 20090528agyhallok.jpg

A hallás- és beszédérzékelésben részt vevő agyterületek a bal és a jobb agyféltekében. Zöld színnel a halántéklebenyben lévő hallóközpontot jelölték. A nyilak a feldolgozási útvonalakat mutatják.
/forrás: origo.hu /

A fül stresszoldása

Kineziológiai megközelítés szerint a hallóközpont és a hitrendszerünk agyi forrásának ( erről bővebb információt itt találsz: http://kinesiology.blog.hu/2015/02/23/v_mi_a_stressz ) szoros kapcsolata miatt a mindennapokban a hallás útján érzékelt, minket negatívan érintő érzékelés óriási stresszt okoz testünknek, lelkünknek. A bal agyfélteke ezekben a helyzetekben tehát nem tud megküzdeni az őt terhelő stresszel, fájdalommal, félelemmel, ezért "rövidzárlatot" generál. Ha üvöltöznek veled, ha dühöt, vagy gyűlöletet, vagy félelmet keltő hangot hallasz, vagy olyat hallasz, amit nem akarsz meghallani, ez mind stresszt okoz. 
A félelem "víz minősége" tehát hallásodat eldugítja, blokkolja. Lássunk, milyen lehetőségeink vannak ennek az oldására! (Hozzáteszem: ezek a módszerek kiegészítésként állnak itt, nem váltanak ki orvosi szakértői véleményt! Kérlek, hallásprobléma esetén feltétlen keress fel egy fül-orr-gégészt!)

1. Fül-rövidzárlat oldása

  1. Lazulj el, és koncentrálj finoman arra a félelmet, szorongást keltő képre / szituációra, ami az elmúlt időszakban legjobban stresszel téged! 
  2. Húzd és közben nyújtsd masszírozó ujjmozdulatokkal a bal fül külső szélét cimpától felfelé haladva először jobb, majd bal oldalra fordítva fejjel! Ezt ismételd meg addig, amíg füledben kellemes melegséget nem érzel!
  3. Ismételd ezt meg a jobb füleden is!

 45f61251-0d90-42c4-bafa-fe0d37b33ca5.jpg

2. Kapcsolódj a világhoz! meditáció

  1. Lazulj el légzésedre való koncentrálással, a már jól ismert testtartásban, módszerrel. (Ha úgy érzed, fejlesztenéd meditációs / koncentrációs készségedet, látogass vissza lapomra a hét vége felé, mivel következő bejegyzésem arról fog szólni :) )
  2. Miután úgy érzed, testedet - lelkedet - elmédet áthatja a teljes nyugalom, béke, ellazultság, koncentrálj veséidre. Érezd vesédet! ... Érezd, hogy miután hatalmas energia van benne! Koncentrálj, és érezd a vesédben rejlő, véredet tisztító energiát! Mosolyogj vesére, és köszönd meg, hogy érted dolgozik, sejteddel és szerveiddel összhangban!
  3. Ezt követően veséidtől indulj el felfelé, füleid irányába. Intuíciód szerint haladj felfelé, és közben érezd a megtett úton a vesédből áradó energiát! 
  4. Mikor elértél füledhez, koncentrálj tested, elméd hangjaira. Ne minősítsd azokat, csak hallgasd füled érzéseit. Ha ilyenkor előtör benned egy-egy zavaró gondolat, csak hagyd őket végigfutni elmédben. Koncentrálj a hallásra. 
  5. Ezután tágítsd hallásod, lassan, folyamatosan egyre távolabbi hangokat felismerve! Kezdd szobáddal, majd fokozatosan haladj: halld az utcát, ahol élsz, majd halld a várost, halld a távoli, várost ölelő területeket, halld az országot, a kontinenst, bolygónk távoli területeit, végül érkezz meg az Univerzumba. Koncentrálj és érezd, halld az Univerzum rezgését, jeleit. Minden, egyre távolabbi lépésnél egy gondolat járjon a fejedben: "Szeretem magam, szeretem világomat, jól érzem magamat világomban." Ha úgy érzed, füled hallása tisztább, meditációd véget ér.

b3d0537c2b19c59d0d11f62652e8e95b.jpg

3. Egyéb, a hallásra jótékony behatások

  • Megnyugtató, számodra valamilyen mély érzést keltő zene hallgatása.
  • Egészséges életmód, több sport, egészséges ételek fogyasztása. Az egészséges életmódhoz tisztább vérutak társulnak, amik a fül hajszálér-rendszerét is jótékonyan érintik.
  • Halkabb zene hallgatás.
  • Gyakorolj önkritikát, tanulj önismeretet, légy őszinte magaddal, hogy ne kelljen elfordulnod a téged zavaró hangoktól!
  • Napi min. egyszeri fülmasszázs.

 

Felhasznált irodalom:

    • Dr. Berend Róbert, Fabók Ágnes: Önfejlesztés Chi kunggal, Édesvíz kiadó, Budapest. 

    • Daniel Whiteside, Gordon Stokes: Haladó One Brain, PÉM 100 Bt., 2011.

    • Richard C. Atkinson: Pszichológia, Osiris Kiadó, Budapest, 2005. 

    • Temesvári Gabriella: Öt elem tana, BioTer Bt., Budapest, 2000.


    Kovács Márton
    2016.03.03.