Ha nem látsz a méregtől - elmélkedés a haragról és a döntésképességről

(+ gyakorlat)

Előző heti posztom folytatásaként írom az alábbi posztomat.
 Mint láthattuk, a düh és a harag olyan érzelmek, amelyekkel a kevésbé tudatosan működő ember nem tud pozitív dolgot véghezvinni. Pedig a düh és a harag érzések a fejlődés, a változás sürgetői, előhírnökei is lehetnének, tehát meg van a helyük az egészséges emberi lét elérésében. Ne feledjük, hogy ahhoz, hogy egy változás bekövetkezzen életünkben, ahhoz először fel kell ismerni azt a pontot, aminek változásra van szüksége.

love-at-first-sight.jpg

Tavasz, izmok, máj, energiák

A tavasz az öt elem tan szerint -amit a kineziológia is elméleti szinten alkalmaz-  a Fa szimbólumhoz tartozik. A Fa szimbolizálja a fejlődést, a test-lélek-szellem reneszánszát, az újrakezdést, a gyökérvetést, a tervezést és a döntésképességet. A Fa elemhez "tartozó" szerveink a máj és az epehólyag, ezeket Fa minőségű energia működteti. Mint tudjuk, legfontosabb méregtelenítő szerveink a máj, illetve az epe, amit a máj termel. Ugye már milyen sok hasonlóságra bukkanunk? Észrevehetjük, hogy az évnek valóban ebben a szakaszában kezdjük meg sokan a méregtelenítő kúrákat, életmódváltásokat, rossz szokásaink letevését. Ez nem véletlen, ugyanis a Fa energiája az, ami a személyiséget tudatalatti szinten készteti arra, hogy a mérgektől kíméljük magunkat, azoktól megszabaduljunk. Ezért is fontos az, hogy az évnek e korai pontján vessünk számot saját mérgeinkről, ugyanis a Fa elem "negatív érzése" a harag, düh, méreg.  Ha ezt nem tesszük meg, az eddig felgyülemlett méreg bennünk marad, sőt, ha elég haragot termelünk, súlyos lelki és testi szintű következményekkel kell számolnunk.

Ha jobban ráhangolódunk a harag érzelmére, azt érezhetjük, hogy éltető energiánk kuszán,  össze vissza kipárolog belőlünk, vagy ha elfojtjuk az érzést, úgy találhatjuk, összeszűkül, tömörül bennünk az energia, a kitörésig. Azaz, a harag energetikailag tágulást, kiterjedést, felfelé törést szimbolizál. Ha ennek az energiának gátat szabunk - elfojtjuk dühünket -, az egy feszítő érzést fog kiváltani bennünk, ami gyűlik-gyűlik, és egyszer csak kirobban. Ha "méregbe borulunk" érzékeljük az egyensúlyvesztést (szeretet / pénz / biztonság / ... hiánya) és ugyanúgy, ahogy a máj, mi magunk is megkezdjük a törekvést az egyensúly visszaállítására. Amennyiben az egyensúly helyreállítását valamilyen tényező akadályozza, úgy érezhetjük: "nem LEHET előttünk akadály." Törekvésünk így még mérgesebb, még feszültebb, még agresszívebb lehet, ami már nem csak a helyreállítást, de működésünket is veszélyezteti. 

Ennek az elfojtásnak / kitörésnek a legsúlyosabb következménye, hogy fejlődésünk egy bizonyos szinten megtorpan, sőt, akár egy visszafejlődési folyamat is megkezdődhet. A bennünk rejlő fa energiaminőség felborulását az alábbi tényezők jelzik:

  • döntésképtelenség
  • tehetetlenség érzése
  • savanyú/keserű ételek túlzott szeretete (a túlzott savanyú étel fogyasztás az izmok összehúzódását eredményezi)
  • gyakori rémálmok (mérgezett gondolatok, mérges elmélkedések)
  • rossz döntések, helytelen viselkedés fontos szituációkban
  • izomrángások, izommerevség
  • látási nehézségek, szembetegség, szem szárazsága ( A Máj a Testnedveket, a Folyadékot könnyé alakítja, amely a külvilági kapcsolat, a szem révén keletkezik. A látás az éberséggel, tudással van kapcsolatban. ) 
  • gyakori fejfájás, migrén
  • gyakori dühkitörések, mérges gondolatok, "epés megjegyzések"

vladamir-kush-surreal-painting-art-gallery-islands-of-memory1-1075x605.jpg

A fejlődés akadályozása

Láthattuk már a fentiek alapján, hogy a kitörésre, terjedésre kész energia akadályozása súlyos következményekkel jár életünkben. A fejlődés akadályozásának hátterében legtöbbször a bizonytalanság, a félelem és a rossz önismeret áll, ami előidézi a döntésképtelenséget és a tehetetlenséget (mindezt megfűszerezi a harag érzése). A legfőbb tényező mégis, ami minden akadályunk mögött áll az el nem fogadásból fakad. Tisztán és becsületesen fel kell ismernünk azt, hogy minden gondolatunk és cselekedetünk mögött egy döntés áll, amihez lemondás tartozik. Azaz, minden döntés egy alternatíva elvetésével jár. 

Célunk a jövőben legyen az, hogy vizsgáljuk meg közelebbről elégedetlenségünk, haragunk, dühünk okát, illetve vegyük számba az előttünk álló lehetőségeket! Az analitikus módszerek nem csak lekötik az agyunkat, de egyben általuk képesek leszünk a jelenben tudatosabb döntéseket hozni, hogy ezzel megalapozzuk jövőnket, amit immáron már jóval kevesebb tényező fog akadályozni.

Döntés előkészítése - 30 percben


Hogy ne távozzatok üres kézzel, álljon itt egy olyan gyakorlat, ami segít kijelölni fejlődésed útját, azt az utat, ami a jelenben a legtöbb jót hozhatja el életedben! A gyakorlat célja, hogy segítsen saját döntésed meghozásában, minden külső segítség, vagy okoskodó tanács nélkül...így önmagad találhatod meg a számodra legmegfelelőbb utat. A saját ügyeidben a Tiéd, csakis a Tiéd minden felelősség. 
A program segítségével sorra veheted az összes körülményt, az egyes lehetőségek mellett és ellen szóló érveket úgy, hogy ezek fontosságának mérlegelésére is sor kerül.
Dolgozz egyedül, gondoskodj 30 perc csendről és nyugalomról!

Jó munkát, megfontolt döntést, a végrehajtáshoz pedig erőt és kitartást kívánok!

A teszt erről a linkről tölthető le:  http://indabox.hu/5A0V2q
Ha nem jó a link, kérlek jelezzétek felém, és újra feltöltöm!

angel-and-devil-on-shoulder_facebook_timeline_cover-copy.jpg
Kovács Márton
2016.03.30.