Érzem magam / vagyok - érezd a különbséget!

"Nincs lehetetlen csak tehetetlen". - állítja Mohamed Ali, aki kijelentésével biztosan sokunkat mellbe tudna vágni egy jól irányzott jobb horoggal.

utazas.jpg

Mindennapi élethelyzeteinkben nem mindig éljük át a jelen pillanat szentségét, azokat automatikusan, berögzült minták alapján éljük meg és reagálunk rájuk. Az éppen uralkodó tudatszintünknek megfelelően válaszolunk a hozzánk intézett kérdésekre, megtanult minták alapján oldjuk meg ránk bízott feladatainkat. Ezzel természetesen nincs is semmi gond, hiszen így elménk és szerveztünk összehangoltan működve könnyen, erőfeszítés nélkül tudja megoldani az élet apró bajait. De - mivel életünk szerencsére nem egysíkú - szembesülhetünk olyan helyzetekkel, amik valamilyen új minta kialakítását igénylik: egy hirtelen jött ajánlat egy biztosító ügynöktől / új íz felfedezése / szokatlan véleményt kapunk munkánkra/ stb..
Szerveink ilyenkor egy kis türelmi időt kérnek, hogy új válaszmintát tudjanak kialakítani, de a már meglévő eszköztárból fabrikálva.
Hogy ilyenkor milyen folyamatok, és hogyan zajlanak le bennünk, már rajtunk állnak.

  • Ha úgy érzed, hogy egy bizonyos dologra nem tudsz pozitívan tekinteni  
  • Ha szorongsz attól, hogy részt vegyél valamilyen feladat elvégzésében
  • Ha valamivel, vagy valakivel, esetleg egy helyzettel kapcsolatban dermesztően rossz élményeid vannak
  • Ha úgy érzed, nincs lehetőséged a jobb út választására

...akkor ez a bejegyzésem garantáltan segíteni fog a megküzdési készséged fejlesztésében, hogy tudd: MINDIG VAN VÁLASZTÁSOD! (A többieknek meg jó olvasást kívánok!)

Tapasztalat és tapasztalás

1441910293_600x500.jpg

A mai bejegyzésem tekintetében lényeges különbség van a kettő közt. Míg a tapasztalat egy hosszabb időt felölő "empirikus tevékenység" eredménye, ami személyes élményekről, szerzett tudásról, reflexiók rögzüléséről árulkodik, addig a tapasztalás egy bonyolult kémiai-lelki folyamat, ami az adott, pillanatnyi helyzetre ad választ, érzés formájában. De ezt fejtsük ki egy kicsit bővebben:
Nincs olyan konfliktus, ami a rajtunk kívül létezne. Azok a problémák, nehézségek, amikkel mindennapjainkban meg kell küzdenünk, saját belső viszályaink jelképei. Ha úgy érzed, ezek a problémák feloldhatatlanok, akkor magadnak állítasz folyamatosan óriási akadályokat, azaz gátat szabsz a fejlődésednek! 
Minden negatív élmény, tapasztalat ami téged ér, egyben egy akadály is lehet fejlődésed tekintetében, azonban ahhoz, hogy ez az akadály létre is jöjjön, ahhoz a Te döntésed kell! Ez persze nem azt jelenti, hogy az akadály nem léte egyenlő lenne a gördülékenységgel, de egy lehetőséget adsz magadnak, hogy fejlődésed útján tudd folytatni a már megtett, hosszú utat.

A tapasztalás módja, illetve az arra adott reakció nagyban függ az előző tapasztalatainktól.
/ Ha kiskorunkban sokat játszottunk piros pöttyös labdával, minden bizonnyal gyerekeinknek is ilyen színűt fogunk beszerezni, hogy így "megosszuk" velük az élményt, amit a piros szín képvisel, hiszen a színnel próbájuk az élményt a jelenbe kivetíteni. /
Mindig, a már meglévő eszköztárból hívjuk elő az adott helyzetre való reakciómintát. Amit a jelenben megfontolás tárgyává teszünk, elenyésző hatással van régebbi, tanult mintáinkra. A már megélt tapasztalatok sora fogja tehát valóban meghatározni azt, hogy hogyan fogunk az adott szituációra választ adni. Mit tehetünk tehát annak érdekében, hogy életünkben valamilyen változást meglépjünk? Újra kell programozni magunkat! 

32bdc47.jpg

Újratervezés

 

Ha elszántan elhatározzuk, hogy életünket, ön-képünket, viselkedésünket, cselekvésünket megváltoztatjuk, ugyanígy stressz fog érni bennünket, hiszen a Tudatos Asszociatív Terület szembekerül a Közös Integratív Területtel az agyban. Ez a szembekerülés a fájdalom, félelem, és a félelem a fájdalomtól érzésben fog megnyilvánulni.
Tudatos Asszociatív Terület:

  • új ötletek, lehetőségek, alternatívák kidolgozása
  • a jelen pillanatra dolgoz ki reakciómintákat, amiket a későbbiekre való tekintettel "elment" a Közös Integratív Terület
  • képes a felismerésre

Közös Integratív Terület:

  • régi viselkedésminták, reakciótípusok, cselekvési módozatok tárolása, hogy a jelenben tudjuk azokat alkalmazni
  • negatív és pozitív emlékek, illetve azokhoz tartozó érzelmek
  • jelen helyzetekhez meglévő érzéseket társít

Ha valamilyen problémás helyzettel szembesülünk, az stresszt fog jelenteni számunkra. Ilyenkor a Közös Integratív Terület veszi át az irányítást az agyban, hiszen Ő az, aki már rendelkezik azokkal az információkkal, ami a múltban a túlélést biztosította, illetve a leggyorsabb helyzetmegoldást nyújtotta
A kérdést feltehetjük: Milyen mód van arra, hogy a jelenben a jelenre válaszoljunk, és ne valami múltbeli emlékképet elevenítsünk fel? Itt az idő, hogy legyen VÁLASZTÁSUNK!

 

Érzem magam - vagyok korrekció

homlok-tarko-kineziologiai-technika_1.jpg

1. Tedd homlokodra egyik, míg tarkódra másik kezedet!

2. Gondolj arra az érzésre, ami a problémás szituációban előtör benned! Ha megvan az érzés, mondd ki az érzést hangosan: " .............-nak/nek érzem magam."
(pl.: Ha nem mersz egy kecsegtető állásajánlatra jelentkezni a sikertelenségtől való félelem miatt, akkor mondd: "Félelemmel telinek érzem magam".)

3. Miközben ezt ismételgeted, gondold végig a helyzetet, annak minden részletével. 

4. Többszöri ismétlést követően hangosan mondd ki, hogy mi a negatív, akadályozó érzés ellentéte, ami támogató lenne az adott szituációban: "........... vagyok."
(pl.: "Önbizalommal teli vagyok.")

5. A pozitív érzés ismételgetése után végy egy mély lélegzetet, és gondold végig részletesen azt, hogy mit tudsz tenni annak érdekében, hogy a pozitív utat válaszd! Keress egy új megoldás módot, gyakorolj másfajta kommunikációs formát, stb...

Az elülső és a hátulsó féltekék összehangolásának folyamatában az a fő pont, hogy a kiegyensúlyozással javul a teljes agy kommunikációja, ami lehetővé fogja tenni számunkra, hogy merjünk új dolgokat megismerni, tapasztalni, érezni, merjünk új VÁLASZTÁSAINKKAL ÉLNI.
Hiszen mindig megvan a változás meglépéshez szükséges erőnk, csak mernünk kell mást választani, mint amit eddig választottunk. Fontos, hogy ezt a gondolkodási módot megismerjük és elsajátítsuk, hiszen segítségével a minket övező nehézségeket sokkal könnyebben, közvetlenebben fogunk tudni kezelni. Ezek mellett emberi kapcsolataidat is jobban fogod tudni ápolni, mivel összehasonlíthatatlanul őszintébb, kedvesebb, megértőbb és empatikusabb leszel. 

Felhasznált irodalom

  • Barry Schwartz: A választás paradoxona - Miért kevesebb a több? , Lexocon Kiadó, Győr, 2006.
  • Daniel Whiteside, Gordon Stokes: Haladó One Brain, PÉM 100 Bt., 2011.
  • Richard C. Atkinson: Pszichológia, Osiris Kiadó, Budapest, 2005.