A test - beszél

  Mindennapjaink áramlásában rengeteg dolog köti le figyelmünket, öltözködésünktől elkezdve rutinfeladatainkon át olyan apróságokig, mint a buszon mellettünk utazó hajszíne. Hogy a modern világhoz alkalmazkodva és helytállva tudjunk működni, szinte mindig külsőségekhez igazodunk. Nem is csoda, hogy sokan meglepetten veszik észre, lebetegedtek, rossz kedvűek, és valójában....elegük van az őket sújtó helyzetből. Nem is gondolnánk, hogy az alkalmazkodási képességünk mértékét nem csakis a külsőségek adják, mellette nagyban befolyásolja képességünket belső állapotunk, folyamataink is. Ez a feledés betudható annak, hogy sokunk -mint a robotok- mindenfajta belső figyelem nélkül hajtjuk végre napi rutinjainkat. Felkelünk- induláshoz elkészülünk- utazunk- dolgozunk- hazautazunk- elvégezzük otthoni teendőinket a napszaknak/napnak megfelelően. Ezt az utat már régebben számunkra tökéletesre kitapostuk, és ezt az utat járjuk nap, mint nap. "Hol van ebben a hiba - kérdezhetnénk?"

fa.jpg

  
....Csakhogy egy napon a jó mélyre kitaposott ösvényünkön akadályba ütközünk. Ezt az akadályt ha gyorsan nem hárítjuk el, nem tudjuk folytatni utunkat, és megrekedünk, mely megtorpanásunkat levertség, feszültség, vagy betegség jelez. Szerencsére erre a problémás esetre is van megoldásunk, az orvoshoz/pszichológushoz/bevett segítőhöz vezető szervizutat választjuk, ahol megkapjuk a problémánkra a gyógyírt. Sajnos legtöbb esetben azonban ez az akadály nem oldódik meg, csupán arrébb toljuk -épp hogy el tudjuk mellette férni- hogy utunkat folytatni tudjuk. Természetesen rövid távon ez számunkra megoldást jelent(het), azonban az élet ennél sokkal rafináltabb, és később újra szembesíteni fog minket a már jól ismert bajjal.

Mindent tudó testünk

 

Aki már többször találkozott a szinte karmikusan ismétlődő problémáival, ráébredt arra, hogy a rövid hatású megoldások nem oldják meg a problémát, azzal nekünk kell szembenézni és megoldani azt. Olyan technikákhoz nyúlunk, amikről azt gondoljuk meggyőződésesen, hogy a számunkra szükséges igazsággal fog minket szembesíteni, ami elhozza a várva várt feloldozást.
De ki tudja, mi az igazság? Hol keressük azt? Van-e egyáltalán általános érvényű igazság a problémánk tekintetében?
Mind egyedi egyéniségek vagyunk, eltérő gondolatokkal, világképpel, emberképpel, fantáziával, látásmóddal, így objektíven nem lehet megközelíteni a ránk nehezülő feladatokat, azt valóban nekünk kell megoldani, segítőink támogatásával.

Életünk bölcs, "tisztán látó", csendes igazságtudója testünk. Testünk mindent tud rólunk. A prenatális időszak kezdetétől, a beágyazódástól kezdve halálunkig testünk mindig ott van velünk. Tapasztalatainkat, életeseményeinket rögzíti, fejlődik szellemi és lelki fejlődésünket követve, így meghatározva a jelenlegi fizikai és lelki állapotunkat. Ő a rólunk mindent tudó Igazság. Bölcs és csendes, hiszen elménkkel ellentétben testünkre nincs hatással EGOnk torzító tükre. Testünk olyan jeleket súg nekünk - idegrendszerünk és annak kémiai folyamatainak segítségével - amik a valóságot tükrözik, és valóban vonatkoznak ránk.
Az egészségesen működő testben a külvilággal való érintkezés, érzékelés folyamata akadálytalanul zajlik: receptoraink felfogják a külső ingert, illetve érzékelik a belső ingereket. Ezután az idegrendszer az érzékelt információt a központi idegpályákon keresztül az agyba juttatja, ahol az információ a megfelelő helyre kerül feldolgozásra (például a hipotalamuszba), ahonnan a választ adjuk az ingerre (akár már meglévő eljárás szerint). A kapott információ, annak feldolgozási módja, és az ingerre adott reakció módja határozza meg (többek közt) személyiségünket, viselkedési módunkat, érzelmi beállítódottságunkat.

 14_az_emberi_informaciofeldolgozas_folyamata.jpg

/forrás: http://forgos.ektf.hu/

A testtudat

A testtudat a testtartás és a testhelyzet összessége, a testiség szubjektív tapasztalata. A testtudat kialakulása a korai életszakaszban szerzett tapasztalatokkal kezdődik (éhség, fázás), és megjelenik mindazon élettapasztalatokban, gondolkodási folyamatokban, amelyeken keresztül a világot megismerjük. A testtudat kialakulásának első lépése a testkép ismerete, a saját test megtapasztalása, érzése.

Egy gyermeknek kialakult testképe van akkor, ha tudja hol a keze, lába, szeme, orra, stb. Ha a gyermek már meg is tudja nevezni valamely testrészét, az már biztosan beépült a testképébe. Fejlődésünk későbbi szakaszaiban ez a testkép folyamatosan differenciálódik, követve szellemi érésünket. Mikor elértük az alkalmazkodáshoz szükséges testtudatszintet, képesek leszünk új felfedezések felismerésére: képesek leszünk testünk beszédét meghallani. Ezeket a testünktől kapott sugallatokat érzések és érzelmek formájában tapasztaljuk, amiknek sokszor meg sem halljuk valódi információértékét. "Összerándul a gyomrom, ha vele találkozok. Ha meglátom a főnökömet, azonnal ökölbe rándul a kezem."
Fejlődésünk egyik célja, hogy a világ megismerésének folyamatában felismerjük, "meghalljuk" testünk jelzéseit, hiszen ez az a felület, amin keresztül elsődlegesen - az EGO által nem módosított - visszajelzést kaphatunk. Ez a felfogott információ jelenti számunkra az adott helyzetben azt a jelet, amire mi kívánunk reagálni.

Tételezzük fel, hogy Lajos színházba megy. Egy kisebb társulat előadását kívánja megnézni, amire már évek óta lefoglalta a jegyet. Végre eljött a várva várt nap, elérkezett az előadás napja. Sietősen elkészül, megérkezik a pár tucat fő befogadására alkalmas terembe. Mikor betoppan a szűkös váróterembe, rossz érzés keríti hatalmába. Hirtelen szorító érzést érez gyomra tájékán, nyaka kissé begörcsöl, tartása görnyedt lesz. Mintha egy külső erő megpróbálná összepréselni. Ezt az érzést felfogja, és az érzékelés során megállapítja: ez az érzés nem jó, szeretne ebből mielőbb kilépni. A kellemetlen érzés végül megbélyegzi az egész estét meghatározó élményét. Lajos élménybeszámolója az előadásról garantáltan nem lesz olyan örömteli, mint amire Ő számított.

A példából érzékelhető: Lajos nem a számára szükséges információkat fogta fel -azaz az előadást-, hiszen figyelmét a klausztrofóbiát idéző stresszor kötötte le. Ha Lajos testtudatára nagyobb figyelmet fordított volna, felismerhette volna a már régebbről jól ismert érzést, és képes lett volna a felismerés erejével feloldani ezt a görcsös érzést. Megtanulhatta volna ezt az érzést kezelni és képes lett volna felülkerekedni a fojtogató érzésen. Most, hogy Lajos példáját megismerhettük, megfogalmazódhat bennünk a kérdés:

 1428013203883.jpg

Mit szolgál testtudatunk, és hogyan tudjuk fejleszteni azt?

 

Összegezve, a fejlett testtudat:

  • segít a stresszelő szituációk felismerésében
    (Gyomrunk görcsbe rándulása, ha a teszthelyzetbe kerülünk.)
  • megmutatja, hogy milyen érzelmi és idegi változásokat idéz elő bennünk egy helyzet
    (Azaz, hogy az adott személy/szituáció/fogalom jó, vagy rossz hatással van ránk. Ennek további előnye, hogy nem a tárgy felett fogunk ítélkezni, hanem a ránk gyakorolt hatást fogjuk tisztábban látni.)
  • a környezetünkre adott érzelmi beállítódottságunk módját mutatja
    (Jelzi viszonyunkat a főnökkel, baráttal, szeretővel, hellyel kapcsolatban, ezáltal felismerjük érzelemváltozásaink VALÓS, IGAZI okát.)
  • segít a felismerésben és a negatív érzelmi töltettől való megszabadulásban
    (Ha felismerjük, hogy fejünk este a megfeszített munkavégzésünk miatt fáj, nem a munkát fogjuk okulni, hanem törekszünk a lazább, egyszerűbb munkavégzésre, ami már nem jelent számunkra akkora idegi és fizikai megterhelést.)
  • lehetőséget biztosít arra, hogy közelebb kerüljünk valós-önmagunk megismeréséhez
    (Ráébredhetünk arra, hogy milyen fejlett a szép-érzékelésünk, amikor a felkelő Napra nézünk munkába menet. ; vagy: Felismerhetjük, milyen haragra vagyunk képesek akkor, amikor valami nem úgy teljesül, ahogy mi azt elképzeljük, azaz ráébredünk, milyen türelmetlenek vagyunk.)
  • egészségesebbé tesz, közelebb visz bennünket a harmóniához
    (Általa elháríthatjuk az esetleges betegségeket, tehát segít a megelőzésében és egészségmegtartásban, fejlesztve egészségmagatartásunkat is. Az egészséges test harmóniában él az általa megismert világban, és a megismert világ is képes harmóniában létezni a testtel.)

A testtudat fejlesztésének, gyakorlásának lehetőségei

 

Minden napi, legalább 10-15 perces meditáció

Kezdj minden meditációt koncentrációval! A kezdő legjobban teszi, ha koncentrációval kezd. Különben alig kíséreli meg értelmét lecsendesíteni és kiüresíteni, máris nemkívánatos gondolatok milliói fognak belé hatolni, s így képtelen lesz akár egy másodpercet is meditálni. Ha azonban koncentrálsz, akkor kihívod azokat a hamis gondolatokat, amelyek megpróbálnak beléd hatolni. Az elején tehát gyakorold pár percet a koncentrációt!

Gyakorlat: Vizualizáció

 1212.jpg

 12121212.jpg

/forrás: Sri Chinmoy: Meditáció - Az ember tökéletessége Isten elégedettségére 47-48.o./

Ezt a gyakorlatod ülő helyzetben végezd! Gerinced, nyakad legyen egyenes, talpaid finoman pihenjenek a talajon!
(A későbbiekben több meditációs technikát fogok bemutatni blogomon.)

Napi rendszerességű sport

Ha a sportolás lehetőségét választod, próbára teszed magad, fejleszted fizikai és akaratképességedet. Ez a próbatétel végül az elismerés és a siker érzésével fog meglepni.

Koncentráció testrészekre, szervekre

Ha befelé figyelsz, észreveheted a benned lévő feszültséget. Lazulj el, és indulj el fejtetődtől lefelé lábujjaid hegyéig. Figyelmed így végigpásztázza testedet, izmaid, inaid, belső szerveid és ezáltal felismerheted az esetleges feszültséget, vagy rossz testtartást, amit szinte azonnal tudsz korrigálni,például tudatos ellazulással. A felismerés segít az esetleg izomgörcs, vagy betegség megelőzésében.

 

A testtudat fejlesztő módszerek erősítik a testtudatot és önmagunk és világunk elfogadását. A testtudat fejlesztése a mozgáson és belső figyelmen keresztül történhet. Ezzel párhuzamosan lehetőség nyílik a pozitív érzelmi tapasztalatok szerzésére, amely elvezethet a helyes önértékelés, az elfogadás, a jó társas kapcsolatok, és kiegyensúlyozottabb alkalmazkodás kialakulásához.
HALLD MEG TESTED JELZÉSEID, ÉS SZERESD ŐT, HISZEN Ő TE MAGAD VAGY!

self-love31.jpg

Felhasznált irodalom:

  • Atlasz: Pszichológia, Athenaeum Kiadó, Budapest, 1999.
  • Dr. Berend Róbert, Dr. Mingtang Xu: A chikung világa - Ősi kínai egészségmegőrző módszer, Bioenergetik Kiadó Kft., Budapest, 2012.
  • Marco Rauland: Az érzelmek kémiája, Gladiátor Kiadó, Budapest, 2004.
  • Sri Chinmoy: Meditáció - Az ember tökéletessége Isten elégedettségére, Madal Bal Kft, Budapest, 2006.
  • Tenzin Wangyal Rinpócse: A szakrális test felébresztése - A légzés és mozgás tibeti jógája, Bioenergetik Kiadó Kft., Budapest, 2003.

Kovács Márton
2015.11.29.