A téli depresszió oldása

Játék a szerotoninnal és a dopaminnal

"Nagyon nehéz megtalálni önmagunkban a boldogságot,
de teljesen lehetetlen, hogy valahol máshol találjuk meg."
                                                      (Nicolas Chamfort)

A boldogság útja

 

 31367_398590247130_674397130_4700966_3615773_n.jpg

Mind a pszichológia, mind a társadalmi tudományok egyik fő axiómája, hogy az ember egyik fő célja a boldogság megélése, megtapasztalása és életünk pozitív színben látása. Mindannyian arra törekszünk, hogy pozitívan, boldogságban éljük le életünket. Mindent, amit teszünk életünkben lényegében a boldogságunkért csinálunk. Tanulunk és dolgozunk, hogy boldogságot, sikert érjünk el a jelenben, és ezzel egy pozitív jövőt alakítsunk ki. Kapcsolatokat szerzünk, szocializálódunk, hogy környezetünk megismerése által közelebb kerüljünk önmagunkhoz és a világhoz. Hogy pontosan hogyan és miként szerezzük meg a saját boldogságunkat, az egyén függő. Valaki egy előadás megnézésében, valaki a tanulásban, valaki az evésben, valaki a szerelemben, valaki a barátkozásban leli boldogságát. Minden törekvésünk mozgatórugója az, hogy testileg-lelkileg jól érezzük magunkat.
   Sajnos azonban nem minden esetben vagyunk képesek elérni ezt a kívánt, boldog állapotot, és még többször tapasztaljuk, hogy nem kapjuk meg a várt pozitív megerősítést. Balsikereink, kudarcaink, az életben megélt veszteségek, hétköznapi fájdalmak, és sorscsapások sora ködösíti be a boldogság felé vezető utunkat. Ha ezekkel a számunkra negatív, nem kedvező eseményekkel, érzésekkel találkozunk boldogságunk azonnal elillan, boldogságunk szintje csökken. Ilyenkor nyugtalannak, feszültnek, rosszabb esetben akaratgyengének, csüggedőnek, akár depressziósnak is érezhetjük magunkat.

A boldogság kemikáliái

 

Ha szervezetünk működéséből indulunk ki, boldogságunkat két kémiai hírvivő anyag szabályozza: a szerotonin és a dopamin. Ezen két anyag vérben megtalálható szintje szabályozza jelenlegi hangulati meghatározottságunkat, azaz, hogy boldogak, vagy búskomorak vagyunk.
  *Ne feledkezzünk meg arról, hogy ha ez a két anyag nem szabályozná hangulatunkat, nem lennénk képesek megélni a boldogságot és a szomorúságot. Ami valljuk be, meglehetősen megnehezítené az életünket és az alkalmazkodásunkat.

Szűk látókörűek lennénk, ha csak a szervezet hormonszintjét okolnánk boldogságunk szintjének hullámzásáért. Hiszen nyomós oka van annak, hogy szerotonin és dopamin szintünk állandó változásban van: ez az ok a környezetünkhöz való alkalmazkodás. Az alkalmazkodás folyamatában egy beérkező / önmagában érzékelt inger váltja ki a hormonok változását.  A beérkező inger fogja meghatározni, hogy hova / mekkora mennyiségben / milyen sokáig pumpálja a szervezet a meghatározott területre a szerotonint, és/vagy a dopamint.
Hogy ezt a két anyagot részletesebben megismerjük, álljon itt ez a táblázat:

Szerotonin

Mire hat? hangulatszint
  elégedettség
  boldogság
  testfájdalom
  magabiztosság
  kiegyensúlyozottság
  étkezés
Mi befolyásolja? fény
  étel zsírtartalma
  étel szénhidrát tartalma
  testsúly, testtömegindex
  táplálkozási szokás

 

4f582322-a2df-413f-90ec-1b84e7eba57e.png
Dopamin

Mire hat? hajunk egészsége
  finom mozgás
  magatartás
  motiváció
  tanulási képesség
  koncentrációs és reakciós készség
  félelem szint
kellemes érzés
eufória
Mi befolyásolja? elismerés
  sikerélmény
  jutalom
  szexuális aktivitás
  életszemlélet, istenkép
  édes íz
  drogfogyasztás

 

A fenti információkból már tisztán látható, hogy mi az oka annak, hogy a téli időszakban megnő a depresszió kialakulásának veszélye. Boldogságunk megélését ebben az időszakban nem csak a belső folyamatok (kevesebb zöldségbevitel, több szénhidrát és zsír, szexualitás), de környezeti tényezők is befolyásolják (kevesebb napfény, hideg hőérzet). A téli időszakban ezért különösen ügyeljünk a megfelelő "boldogsághormon" termelésére, amelyre különböző technikák állnak rendelkezésünkre. Ezek mind arra törekednek, hogy ezt a csökkent dopamin és szerotonin mennyiséget helyreállítsák, amivel elnyerhetjük a kiegyensúlyozottságot, boldogságot.
  Ha ezeket a lépéseket nem tesszük meg, az alábbi kockázati tényezőkkel kell számolnunk:

  • elhízás -> több cukor és zsírbevitellel AKARJUK elérni a boldogságot
  • túl aktív, vagy túl inaktív szexualitás
  • motiváció hiánya
  • rossz közérzet, érzelmi elhidegülés
  • bezárkózottság, baráti kapcsolatok leépítése, azok elhanyagolása
  • merev mozgások, remegés, izomfeszültség
  • törzs/hasizmok merevsége / gyengesége
  • gyakori vizelési kényszer
  • drog / alkoholfogyasztás nő
  • depresszió

Ha a felsoroltak bármelyikét tapasztalod, végezz önvizsgálatot, mérd fel körültekintően, szisztematikusan, hogy mi lehet a kialakult helyzet oka! (Ebben segít az alábbi önismereti kérdéssor: http://kinesiology.blog.hu/2015/12/23/teli_stresszoldo_techinkak )

 mabon.jpg

Célunk legyen az, hogy a beazonosított "boldogság-szint-rontó folyamatot" gyökeresen átformáljuk, hogy a jó közérzetünk normalizálódjon!
Tehát:

  • Ha megnövekedett tápanyagbevitelt tapasztalsz: böjtölj, vagy fogyassz több zöldséget és kevesebb zsíros, cukros ételt. A bevitt étel csökkentése a testhájban tárolt szerotonint felszabadítja!
  • Ha úgy érzed, izmaid merevek, vagy gyengék: végezz könnyed, finom mozdulatokkal tarkított mozgásformákat: futás, chikung, tai-chi, jóga, tánc.
  • Ha gyakran tapasztalod inaid, tagjaid remegését: aludj többet és ne viselkedj mereven!
  • Ha egyedül, magadra hagyva érzed magad: keresd fel barátaidat, szeretett rokonaidat!
  • Fordíts több időt az érzékenység, az érzelmi szexualitás gyakorlására!
  • Ha úgy érzed, életed tartalom nélküli és nem vagyok képes a boldogság megélésére: rajzolj, alkoss, "kreatívoskodj"!

Töltsd fel magad fénnyel - azaz, a fixáció oldása

Végezetül - hogy ne üres kézzel távozzatok - álljon itt egy gyakorlat, amely segít a boldogsághormon termelésének helyreállításában. Segítségével a közömbösség, alulmotiváltság, merevség könnyen alakítható át ráhangoltsággá, kiegyensúlyozottsággá, ösztönzöttséggé, lelkesedéssé.

  1. Ülj le egy székre! Ülj egyenes háttal! Kezeid nézzenek felfelé, hunyd le szemed! Lazítsd el elméd, koncentrálj légzésedre. Ha sikerül testben-lélekben ernyedtséget elérned, éld át, ízlelgesd ezt a nyugodt, kellemes érzést, ami körüljárja testedet, áthatja azt!
  2. Fordítsd fejed a Nap felé (ha felhőtlen az égbolt), vagy világítsd meg glabelládat (harmadik szemedet) egy erős LED lámpával (kb 20-30 cm-re a bőrtől)! Mély lélegzet vételekkel szívd be harmadik szemeden keresztül a fényt! Érzed, agyadat átjárja, szervezetedet feltölti a fény. A fény belégzésével egyidőben érezd, tested-lelked fénnyel, energiával töltődik fel! Ezt csináld addig, amíg úgy nem érzed, kellő mennyiségű fényt "szívtál be"!
  3. Éld át a világosság, fény, tisztaság érzését! Pihenj meg egy kicsit! Ezután meditációd véget ér.

     castle-edinburgh-painting-prints-ed5.jpg

Felhasznált irodalom

 

  • Daniel Whiteside, Gordon Stokes: Haladó One Brain, PÉM 100 Bt., 2011.
  • Dr. Berend Róbert, Dr. Mingtang Xu: A chikung világa - Ősi kínai egészségmegőrző módszer, Bioenergetik Kiadó Kft., Budapest, 2012.
  • Marco Rauland: Az érzelmek kémiája, Gladiátor Kiadó, 2004.

 

 

Remélem a 2015-ös év utolsó posztja segíteni fog a zord téllel való megküzdésben!
Kérlek, készüljetek fel harmóniában, boldogságban és egészségben a 2016-os év köszöntésére!

Boldog új esztendőt és jó böngészést kívánok minden Kedves Olvasó számára!

Kovács Márton
2015.12.28.