3 meditáció - a téli tisztulásért

Az energia cselekvés és mozgás. Minden cselekvés mozgás, és minden mozgás energia. Minden vágy energia. Minden gondolat energia. Mindent megélni energia. Ha lehetővé tesszük, hogy ez az energia áramoljon ellenállás nélkül, akkor határtalanná válik.
/ kínai mondás /

Mai bejegyzésem lehetőséget kínál arra, hogy új módszerrel készítsd fel testedet- lelkedet az idei évre, és az elkövetkezendő tavaszi időszakra. 3 olyan meditációval ismertetlek meg Benneteket, amik kiválóak a testi-lelki panaszaink, fájdalmaink, vakfoltjaink begyógyítására az elmélyedés erejével. Ha valóban valamilyen célt, eredményt szeretnél elérni a technikák alkalmazásával, kérlek, először figyelmesen olvasd el a "meditáció játékszabályai" című részt! ( Későbbi bejegyzésemben megismertetlek benneteket a meditációs tudományos oldalával is! ) Kellemes feltöltődést kívánok!

Mi a meditáció?


A meditáció több, mint csukott szemmel való ücsörgés. Más, mint az élettől és a valóságtól való elfordulás. A meditáció egy kapu, mely a teljesség végtelen birodalma felé nyitja meg a gyakorló számára az utat. A kapu kinyitásához a kulcs benned van. Ismerd meg magad a meditáción keresztül, hogy közelebb kerülj a mindenség igazi arca felé!
Az elme, és annak természete által uralt nyugati világban a létezés rendkívül anyagiasult, lélekidegen, és egyben kegyetlen is tud lenni. Ebben a modern környezetben, "bal agyféltekés világban", ahol mindenki a társadalmi és saját jólétéért dolgozik nincs lehetőség elmeműködéseink megfigyelésére, csitítására. Nem is csoda, hiszen a nyugati világot az elme tartja egyben, nélküle nagyon gyorsan omlana össze az európai és amerikai civilizáció. Gondolj csak bele, hogy ha a világ vezető tőzsdéjén a brókerek elmeműködése elkalandozna a pénzről saját maguk megismerése felé....na az lenne az igazi gazdasági világválság.Mi itt, türelmet és alázatot tanulunk, ezért ne legyünk az elmével szemben ítélkezők! Értsük meg, hogy nélküle ez a kényelmes világ nem létezne.... legalábbis nem olyan formában, ahogy most látjuk.

Célunk a meditációval tehát nem az, hogy fülünket-farkunkat behúzzuk, és felvegyünk egy görcsös védekezőállást elménk ellen, hiszen az belső háborút jelentene. A meditáció valódi célja legvégső belső békénk tisztaságának felismerésében rejlik. Nem tudjuk kirekeszteni a világból a valóság egyik felét, csak legfeljebb eltaszítani tudjuk azt magunktól, vagy elfordulunk tőle. A világ viszont úgy működik, hogy ilyen elfordulás esetén ránk koppint figyelmeztetőleg. Ne fordulj el az elmétől. Inkább nyiss az elfogadás lágy üressége felé!

nik_0310.jpg

A meditáció játékszabályai


Felkészülés:

  • ne egyél a meditáció előtt legalább 30 perccel
  • ügyelj arra, hogy kellemesen telítetten kezdd el a gyakorlatot ( teli hassal a koncentráció megtartása és a koncentráltság elérése is nehézkes - már a magasabb pulzusszám miatt is )
  • szigorúan csak józan állapotban gyakorolj, az illuminált elme nem képes a kontemplációra
  • válassz egy csendes, nyugodt helyet a gyakorlásra
  • célszerű a meditációt szellős, kényelmes ruhában végezni, ügyelve arra, hogy a testfelületünket sehol se szorítsa
  • a meditációt ellazult, nyugodt hangulatban végezd, ugyanis ha feszülten próbálsz meg ellazulni, azzal csak tovább feszíted magad

Testhelyzet:

how-to-meditate.jpg

  • ülj török / lótuszülésben / vagy helyezkedj el egy egyenes támlájú, sima felületű széken úgy, hogy fenekeddel csússz a szék vége felé
  • ülj egyenes háttal
  • nyakad legyen egy vonalban gerinceddel, állad kissé húzd be ehhez
  • talpaid puhán érintsék a talajt
  • kezeidet fektesd combodra, tenyereid nézzenek felfelé
  • nyelvedet kissé simítsd hozzá szájpadlásodhoz

Legbelül és kívül:

  • Készülj fel a meditációra koncentrációs gyakorlatokkal! (Pl.: légzés finom, nem erőltetett figyelése) Ha így ellazulsz, elméd és az általa felreptetett zavaró gondolatok már nem fogják megzavarni meditációdat.
  • Elvárások és erőltetések nélkül végezd a gyakorlatokat, hiszen azok csak illúziót szülnek elmédben! De hiszen épp az illúziókon túli felismerést keresed, minek elvárásokkal zavarni koncentrációd?!
  • Csak figyelj! Koncentrálj! Ha egy gondolatfoszlány igyekezne megzavarni, csak engedd, hogy tovaszálljon!
  • Ha úgy érzed, feszült vagy, kérlek, ne erőltesd a gyakorlat végzését, inkább pihenj egy jót! Biztosan annak akkor több haszna van!
  • Ne irányítsd gondolataidat, elmédet, és ne próbáld meg kormányozni meditációdat! Csak figyelj! Koncentrálj! 

3 meditáció - a téli tisztulásért
rachel-carson-sanctuary-1-1024x800.jpg

Tisztító szentély

Ülj le, vagy feküdj kényelmesen. Figyeld légzésed finoman pár percig, ameddig a teljes lazaságot nem érzed. Várj, amíg a légzésed le nem lassul és el nem mélyül. Ezután takaríts ki elmédből minden gondot, nyűgöt, függőséget. Légy elméd figyelője, ha jobban tetszik.
Ha felkészültél, vizualizálj magad elé egy tisztító szentélyt, amely csak és kizárólag a tiéd. Egyedül Te tudod hol van, hogy néz ki, és csak te lehetsz ott. Élvezd ki, minél részletesebben figyeld meg szentélyed felépítését, tulajdonságait! Kérlek, ami számodra a legnagyobb ellazulást, tisztulást tudja garantálni (pl. tiszta víz), azt hozd be ebbe a szentélybe! Gondold figyelmesen, finoman végig, hogy mi az, ami igazán el tud lazítani! Építsd fel a saját, megnyugvást és tisztulást hozó szentélyedet! 
Amikor befejezted szentélyed felépítését, erősítsd meg a "kettőtök közti" kapcsolatot! Érezd a szentély kisugárzását, illatát! Lásd minél tisztábban a beszűrődő fényt, a szentély színeit! Szánj a díszítésre időt! Lásd, érezd minél részletesebben! Teremtsd meg minél részletesebben a szentélyedet!
Amikor úgy érzed, hogy a szentély valóban eleven, erős képű, helyezd el magad benne! Érezd finoman, lelked mélyén, hogy valóban a tisztulást hozza el neked ez a hely! Félelmed elpárolog. Dühöd elhagyja lelkedet és feloldódik a fényben. Függőséged elhagy és kreativitással, életerővel töltődsz fel. Érezd a tisztulást! Koncentrálj a tisztaságra! Itt Te vagy! Itt biztonságban vagy. Ez a szentély a Te belső békéd szent helye. Mindig is az lesz, és az is marad! Ide a későbbiekben is bármikor visszatérhetsz! 
A gyakorlatot addig végezd, míg a teljes tisztaságot, békést, megnyugvást nem érzed. Élvezd egészséggel!

Béke, Fény, Gyönyör meditációja

Ülj le, vagy feküdj kényelmesen. Figyeld légzésed finoman pár percig, ameddig a teljes lazaságot nem érzed. Várj, amíg a légzésed le nem lassul és el nem mélyül. Ezután takaríts ki elmédből minden gondot, nyűgöt, függőséget. Légy elméd figyelője!
Koncentrálj a fejed tetején található koronacsakrára! Képzeld, hogy ez az energiaközpont hétszer kinyílik, mint a nyíló virág - vizualizáld, ne számold! Minden nyíláskor egy teljes fordulatot tesz ez a virág, az óramutató járásával megegyező irányba. Miközben forog, ismételd összesen hétszer a "Béke" szót! 
Képzelj el egy korongot a harmadik szemednél! Képzeld, hogy ez az energiaközpont hétszer egy teljes fordulatot tesz az óramutató járásával megegyező irányba. Minden forgásnál ismételd meg -összesen hétszer- a "Fény" szót. Ezután ebben a korongban képzelj el hét égő , fényes lángot. Próbáld meg azt elképzelni, hogy ezzel a hét darab lánggal egy számodra kedves, tiszta szívű példaképed játszik!
Most koncentrálj a szívcsakrádra! Most képzelj el egy korongot, ami a szíved körül forog! Ismételd hétszer a "Gyönyör" szót, miközben a korongodat figyeled, ami a szíved körül forog. Képzelj el a szívedben egy hatalmas, végtelen virágoskertet! Ennek a végtelen kertnek a közepén találsz egy hatalmas, ezüst színű, tiszta tavat. Merülj el ebben a tóban. Játssz, mozogj, úszkálj kedvedre vizében. Leld benne örömed! Miután kijátszottad magad, ússz fel a felszínre, ahol egy arany csónakot találsz. Mássz fel az arany csónakra, és érezd, hogy szép lassan egész lényed arannyá változik.
Meditációd itt véget ér.

tumblr_mwscnxub7a1rh0wd5o6_500.jpg

A légzés és a gondolkodás

Feküdj le kényelemesen, lazulj el, karjaid legyenek lazán a törzsed mellett, lábaid párhuzamosan, hunyd le szemedet, miközben tudatosan megérkezel a mostba. Add át magad a lazaságnak, érezd egész lényedben tetőtől lábujjad hegyéig a lazaságot! Engedd el magad é lazulj el! Segítsd ellazulásod mély légzéssel. Minden egyes mély légzést egy még mélyebb kifújás követ, ami segít a lazulásban. Bízd rá magad a most erőire, a légzésre, annak áramlására. Add át magad légzésed ritmusának! Légzésedben érezd életenergia feltöltő zamatát!
Most figyeld meg, hogyan jut el hozzád a belégzés, hogyan tölt fel új életenergiával, és a kilégzéskor hogyan távozik el a már elhasznált energia, a salakanyag. Érezd, hogy a légzés köt össze az élet végtelen áramlásával! Érezd, a légzés a valóság mindenségén keresztül végigvezet! Érezd, hogy a levegő milyen könnyű és finom, hogy milyen erős közted és a levegő közt a kapcsolat. Érezd, hogy a levegő, akár csak elméd gondolatai, milyen könnyen áramlanak be- és ki testedből-testedbe. Érezd, hogy Te vagy a légzés áramlása, a saját utadon folysz, könnyedén, légiesen - mindent belélegzel és mindent elengedsz utána. Koncentrálj pár percig légzésedre, és figyeld érzéseidet, gondolataidat. Ne feledd, hogy most teljesen rábíztad magad a levegő áramlására, így gondolataid áramlásának most csak megfigyelője vagy, nem maga gondolkodás!
Miután úgy érzed, hogy visszatérnél a keményebb, anyagi világba, lassan kezd el érezni, tapasztalni saját testedet, környezetedet és a testedet körülvevő energiákat. Miután tudatosan megérkeztél testedbe, lassan mozgasd meg tagjaid, és lassan nyisd ki szemedet. Meditációd itt véget ér.

 Felhasznált irodalom

  • Rüdiger Dahlke: Belső utazás, Bioenergetic Kft, Budapest, 2003.
  • Sri Chinmoy: Meditáció - Az ember tökéletessége Isten elégedettségére, Madal Bal Kft, Budapest, 2006.
  • Szvámi Véda Bháratí: Mantra és meditáció, Filosz Kiadó, Budapest, 2007.
  • Tara Ward: Meditáció és tudatosság, Saxum Kiadó

 

EGÉSZSÉGETEKRE!

Kovács Márton
2016.02.08.